Цветан Цветанов : Европа трябва да се обедини срещу Хизбула

05 февруари 2021 11:47

Цветан Цветанов : Европа трябва да се обедини срещу Хизбула
© ПП Републиканци за България
427 13

Коментарна статия на председателя на Републиканци за България Цветан Цветанов в американския всекидневник Тhe Washington Times за терористичната организация Хизбула

Рядко терористичните групи остават ненаказани, след като спонсорират смъртоносни атаки в демократични юрисдикции, но за съжаление това е така в Европейския съюз от 2012 г. Същата година, по време на мандата ми като заместник министър-председател на България, атентатор-самоубиец уби пет израелци и един българин в терористична атака, при която бяха ранени още 35 невинни души край Бургас, на българското Черноморие.

Бързо разследване, подпомогнато от Европол и САЩ разкри, че атаката е изпълнена от терористи с подкрепата на Хизбула. След като източникът на атаката стана известен, София призова ЕС да определи Хизбула като чуждестранна терористична организация – наказание, което би забранило на всеки член на Хизбула да влиза в ЕС и да има достъп до финансовата му система. По това време се смяташе, че ЕС със сигурност ще накаже строго организацията, осъществяваща хладнокръвни убийства в границите на Съюза.

Но това не се случи. През 2013 г. ЕС определи само военното крило на Хизбула като терористична организация и остави политическото ръководство на Хизбула, което контролира всички аспекти на организацията, включително военните – ненаказано.
"Хизбула" се възползва от това „помилване“ и продължи да пере пари през европейската финансова система, както и да съхранява материали за производство на бомби в целия континент.

За Хизбула континентална Европа се оказа спокойна сцена за бъдещи кръвопролития.

Европейците трябва не само да се чувстват обидени, че същата група, която тероризира гражданите, дебне в техните страни, но европейците трябва да се страхуват и от последиците на това бездействие. Заплахата от бъдещи кръвопролития няма как да бъде по-ясна. За безопасността на европейците и чужденците, които пребивават и посещават континента, ЕС трябва напълно да забрани Хизбула.

Изглежда, че времето за такова решение е узряло. Миналата година Германия забрани "Хизбула", след като научи, че организацията складира на германска територия амониев нитрат – същият експлозивен материал, използван при атентата в Бургас. Литва и Словения също забраниха групата, а Естония забрани членове на Хизбула да влизат в страната.

Тези нови забрани са добре дошли и се надяваме да доведат до нови подобни забрани, но е трудно да се разбере защо това е отнело толкова време. Наричането на Хизбула с истинското ѝ име, такава каквато е тя - терористична организация – не е нова концепция. САЩ определиха Хизбула за терористична група през 1997 г. след години на терор в Европа, включително отвличане на самолет летящ за Рим, бомбен атентат срещу посолството на Израел в Лондон. След американското определение за Хизбула като терористична организация, като продължение на атаката в Бургас, Хизбула продължи със своите кръвопролития в Европа, включително неуспешна атака в Кипър.

И така, с това сериозно резюме на най-разнообразен по вид терор, защо държавите-членки на ЕС не са достигнали до единно мнение по отношение определянето на Хизбула като терористична организация? Подобно на много неща в Европа, когато иначе елементарно уравнение изглежда неразрешимо, човек трябва да вземе предвид фактора Русия, за да намери верния отговор.

Русия е сред съюзниците на Хизбула, работили са заедно с терористичната група в Сирия, където успешно успяха да стабилизират криминалния режим на Асад по време на гражданската война в тази страна. За да не се конфронтират с руския президент Владимир Путин е може би единственото обяснение, защо някои европейски правителства се противопоставят на определянето на Хизбула като терористична организация. Тези съображения могат, за съжаление, да обяснят защо дори сегашното българско правителство запази мълчание по повод атаката през 2012 г. в Бургас.

Тези сили в Европа, които са работили срещу пълната забрана на Хизбула, трябва да си зададат въпроса дали краткосрочната печалба от прегръщането с Путин е по-важно от предотвратяването на бъдещи терористични атаки в техните страни? Както показа разследването на България през 2012 г., когато Хизбула убива цивилни, тя не успява да скрие участието си. Ако Хизбула направи опит за допълнителни атаки в Европа, тяхното участие ще бъде разкрито и Путин няма да може да възстанови репутацията на страните, през които преминават следите на Хизбула.

Забраните на Германия, Литва и Словения за Хизбула през 2020 г. предоставят добра възможност за извършване на онова, което трябваше да се направи преди девет години. Изборът да се запази настоящото хлабаво определение за Хизбула, вместо пълна забрана, която би затруднила извършването на терористични действия в Европа, е равносилно на допускане на смъртоносна грешка. Грешка, която може обаче да бъде поправена с едно замахване на писалката и малко политическа смелост.

Цветан Цветанов е председател на ПП „Републиканци за България“, председател на Евро-атлантическия център за сигурност (EASC) в София, България и е бил вицепремиер и министър на вътрешните работи на Република България 2009-2013. През 2013 г. 111 конгресмени на САЩ изпратиха благодарствено писмо до г-н Цветанов за неговата роля по посочването на Хизбула като отговорна за атаката през 2012 г. срещу израелски граждани в Бургас, България.

 

Novini.bg
427 13

Свързани новини

Коментари (13)

Добави коментар
Katinaa19

2021.04.10 | 04:00

95530
­В­­­и­­ж­­т­­­е­ ­­м­­о­я­т­­­а­ ­­­т­и­й­н­ ­п­­­у­­­т­к­­а­­­ ­­­-­­ ­W­­W­­W­.­­B­­G­1­7­.­C­L­­­U­B­­

2021.02.06 | 16:03

2631
Да кажеш нещо от подобен род е едно на да квакаш като президента трябва,трябва.......... вече става смешно
BoLeto

2021.02.06 | 09:26

2332
Точно казано, тероризмът е зло, срещу което трябва да се обединим и да се борим, а не да го подценяваме!
Мария

2021.02.05 | 22:15

2094
Дано има мир!
Bork

2021.02.05 | 19:56

1979
При този проблем няма застраховани, нужни са единни усилия за справянето с него! Успех!
Jaklin

2021.02.05 | 17:44

1843
Абсолютно точно казано! Трябва да се работи срещу тероризма. И трябва ада сме единни, никой не е застрахован.
Stan

2021.02.05 | 13:52

1574
Колко от нашите политици попадат в страниците на Уошингтън пост? А колко смеят да посочат Путин като съюзник на терористи?
Тоя

2021.02.05 | 13:21

1549
Като не прави нищо ,че и преповтаря политики. Изложи се цц.Колкото и да се напъваш,вечно един асансьор ще те разхожда надолу.
Еврейски отпадък

2021.02.05 | 12:24

1504
Ето защо другарю Цветанов ти ще изгубиш изборите и никога няма да спечелиш доверието или симпатиите на народа ? Сега осъзнаваш ли ? Европа другарю учител по физическо възпитание трябва да се О.Б.Е.Д,Е.Н.И СРЕЩУ АНТИФА И НЕЙНИТЕ ТЕРОРИСТИЧНИ ПОДРАЗДЕЛЕНИЯ И СПОНСОРИ КАТО СОРОС . Ама Сорос ти плаща на теб да говориш срещу една народна организация за освобождаване на Палестина другарю ЦИОНИСТ придобил с 3500 лв заплата 6 пентхауса . Не може един ушев един даскал по физическо един доказан крадец доказан безроден тип доказан антибългарин доказан фалшификатор на избори доказан манипулатор доказан селяндур и подметка на ЕВРЕЙСКИЯ ЦИОНИЗЪМ да диктува дневния ред и да дава тон на Европа ... КОЙ СИ ТИ ПО ДЯВОЛИТЕ че да казваш Европа какво да прави ? Кой беше ТИ , Един бай Ганьо крадлив от село с амбиции да е фактор и нещо в тоя живот като се мазни на масоните и ходи в синагогата да изпълнява заповеди. Ти ди един ДОКАЗАН БОКЛУК И МИЛИЦИОНЕР НЕУВАЖАЕМИ ДРУГАРЮ ТЪП ЦВЕТАНОВ . ТИ СИ БЕЗРОДЕН МЪРЛЬО И МЪРША ЕЙ ТВА СИ ТИ .. и 0.00001 % няма да видиш за.дник деградирал
Чудесна оценка за този мерзавец.

2021.02.05 | 13:08

1541
Шуменеца

2021.02.05 | 12:28

1512
Цял свят трябва да се обедини срещу това зло! Тероризма е най долния акт който може да съществува!

Добави коментар

Водещи новини