Възможна ли е манипулация на екзитпола в Плевен?

  • 29 октомври 2019 18:30

  • 2383
  • 9
Възможна ли е манипулация на екзитпола в Плевен?
©

Вече втори ден след изборите във всички медии се говори за феномена "Пловдив". Става дума за подозренията, че щабът на Дани Каназирева е манипулирал екзитпола на "Тренд" и "Алфа Рисърч", вследствие което около обед в изборния ден кандидатката на "Съюз за Пловдив" имаше около 10% над реалния си резултат. Наша проверка, обаче, показа че е възможно подобен сценарий да се е случил и в Плевен. А потърпевши да са били пак анкетьорите на споменатите социологически агенции, предвид факта, че те измерваха общественото мнение в северния град.

За какво става дума? На 24-и октомври или четвъртък преди вота в неделя Найден Зеленогорски, смятан за изключително близък до кандидата Георг Спартански, обявява че според проучвания на "Демократична България", подкрепили доскорошния кмет, техният кандидат бие на първи тур. Около обед на изборния ден прогнозата на "Демократична България" и Зеленогорски се потвърждава. Според социологическите агенции Спартански дърпа с над 27 процента преднина пред Мирослав ПетровМирослав ПетровМирослав Николов Петров е роден на 21 ноември 1967 г. и е Областен управител на Област Плевен. Той от ГЕРБ и вече се вижда победител, триумфирайки от личния си профил във фейсбук в нарушение на закона.

Ден по-късно "прогнозата" на "Демократична България" и Спартански рухва след като се оказва, че те са далеч от победа на първи тур, а преднината им не е близо 30, а едва 6 процента.

Къде са проблемите?

1. Близките до ДСБ/Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и Дани Каназирева (беше в коалиция с тях на последните парламентарни избори) и Георг Спартански обявяват в деня на вота нереални данни от изборния ден.

2. С фалшивите данни е манипулирано свободното право на глас на техните съграждани.

3. Меко казано подозрителен е фактът, че една и съща случка се случва едновременно на политически свързани кандидати в два различни града на страната. В единия случай ДСБ обявява измислено проучване в подкрепа на Спартански, в другия доскорошен коалиционен партньор на ДСБ действа по същия начин.

Изключително е притеснително ако участници в местните избори са си позволили да манипулират допитванията до общественото мнение. Това би означавало, че изборният процес вече заприличва на Венецуела и Туркменистан. И то с вероятното участие на политици, претендиращи да представляват демократично мислещите граждани у нас.

Община Плевен

 

Последвайте канала на

Novini.bg
2383 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Простетник Вогон Джелтс

2019.10.30 | 07:12

9

Възможна е манипулация на изборните резултати, зер трябва да се избере правилният кандидат...милиционера-гербераст имам предвид.

2019.10.29 | 19:11

4

Доколкото си спомням Робин Худ взимаше от богатите !?.......................

2019.10.29 | 20:33

8

Не ви знам благосъстоянието, но си представете че някой вземе от вас и го даде не некадърния и мързелив ваш съсед, коитопо цял ден подпира стените на лавките пие евтино вино или бира, как бихте реагирали?

Един

2019.10.29 | 19:04

3

“...една и съща случка се случва..”-що за неграмотност? Толкова ли не можете да пишете на красив български език?

2019.10.29 | 20:26

7

Спомнете си историите на Алеко Константинов. Цитат по памет на Гочоулу: "като кажа фатално сякъш шващам накого за гушата"

Манев

2019.10.29 | 20:19

6

Господа и дами журналисти, осъзнайте се най после и престанете с вноса на чужди думи. Имате претенции за многознаещи и можещи, хайде поспрете с "обогатяването" на езика ни. Имаме достатъчно думи чрез които можете да изразите "богатите" си мисли.

k

2019.10.29 | 19:42

5

И как точно изнасяне на някакви резултрати 'е манипулирано свободното право на глас на техните съграждани'? Видели са резултатите и не са посмяли да гласуват ли? Що за малоумно твърдение?

2019.10.29 | 19:03

2

Дали този сайт не са адвокати на ГЕРБ,че много добре следят техните кандидати и това,което им е попречило да победят,а никъде не отбелязват за грубите нарушения от страна на ,управляващите,от злобния език на лидера им,дали всичко беше наред когато в провинцията много избиратели отиваха едва ли не под строй, ако търсите истината,търсете я честно и почтено

Робин Хут

2019.10.29 | 18:49

1

Демократична България и паритя ДА България са партии споносорани от СОРОС. Хубаво е да го знаете.

Добави коментар

Водещи новини