Проф. Михаил Константинов: Подготовката за изборите е перфектна

Две седмици остават до местните избори. В студиото на Сутрешния блок на БНТ проф. Михаил Константинов заяви, че към момента подготовката на изборите върви много добре.

По думите на проф. Константинов местните избори са най-сложните за изпълнение. Той обясни, че ако трябва да се класифицират най-лесни за подготовка са изборите за президент, след тях са европейските, парламентарните и като най-трудни остават местните. Той обясни, че от 2015 година насам има усложнение в подготовката на местни избори, защото има по-висок брой кандидати, както и преференции, които допълнително усложняват подготовката.

Константинов обясни, че най-слабото звено при подготовката на избори, това е слабата подготовка на секционно-избирателните секции. Припомни и ситуацията от преди 4 години в зала Арена АрмеецАрмеец Застрахователно акционерно дружество “Армеец” е учредено на 9-и април 1996 година, с основни. Той каза, че се надява подобни ситуации да не се повторят тази година, като заяви, че ЦИК ще въведе онлайн примерни протоколи, които да служат като упражнение за секционните служители.

Михаил Константинов коментира и местата, в които ще се приемат протоколите. Той заяви, че въпреки че ще се приемат бюлетините само в зала Арена АрмеецАрмеец Застрахователно акционерно дружество “Армеец” е учредено на 9-и април 1996 година, с основни, те ще се предават на три отделни места вътре в залата, като се надява това да улесни процедурата.

Проф. Константинов заяви, че към момента се очаква обучението да се извършва електронно, чрез предварително попълване на бюлетини. Той каза, че няма вписан в закона метод за обучение чрез мобилно приложение.

Михаил Константинов заяви също, че няма опасност компютрите на информационното обслужване да бъдат хакнати, защото са изолирани. Той припомни, че при предходните избори е имало хакерска атака срещу сайтовете на редица институции, но тези атаки не са позволили проникване в самите системи.

Константинов обясни, че квадратчето в бюлетините "Не подкрепям никого" няма никакво значение, и че според него "гласът" е празен.

Константинов обясни, че реалните гласоподаватели в страната са 5 800 000 души, но по списъците на ЦИК те са 6 200 000, което ще доведе до обявяване на по-ниска избирателна активност, дори ако реалните цифри показват обратното.

Той каза, че избирателните комисии са сформирани от различни политически сили, като секциите трябва да се саморегулират. По думите на Константинов в страната има над 2000 избирателни комисии, в които наблюдателите нямат възможност да проверят.

Михаил Константинов каза още, че най-много се търгува с гласове при местните избори, защото няколко гласа могат да променят хода на вота. Той призова властите да глобяват и да арестуват нарушителите. По думите му най-активна е продажбата на гласове в малките населени места.

Коментари

 1. 2019.10.14 | 10:30

  Кои власти ще глобяват и кого,дали имат интерес от това ??????

 2. 2019.10.14 | 10:27

  Нещо си се объркал,най много гласове се купуват в градовете,защото управляващите са си уредили нещата с бизнесмени,собственици на големи вериги,които изпращат подчинените си под строй и ти няма как да не го знаеш,но няма как да го кажеш,защото получаваш милиони от тях

 3. 2019.10.14 | 09:59

  Математик. България търси талант. Катенце как си, бе мила. Този става ли или 38 младо, но не дава бою екмек на младото. Умен 38, но гащи няма, едняк

 4. 2019.10.14 | 09:37

  От както тоя ръководи това нещо,което ръководи е нямало едни истински и нормални избори, такова нещо го има само в страните от третия свят

 5. 2019.10.14 | 08:53

  Тоя втръснал ни вече булдог-специалист по "Всичкология",отново ли цъфна на екрана...

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Избори

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет