Михаил Константинов: Официалните данни за избирателната активност у нас не са реалистични

  • 26 май 2019 17:52

  • 4433
  • 1
Михаил Константинов: Официалните данни за избирателната активност у нас не са реалистични
© Булфото (архив)

Според председателя на Управителния съвет на "Информационно обслужване" Михаил Константинов официалните данни за избирателната активност у нас не са реалистични.

Пред БНР Константинов каза: "В България наличните избиратели са 5, 8 млн. души да кажем, може и по-малко, а според данните на ЦИК в списъците има 6,3 млн. и нагоре… Тъй като гласовете от чужбина са много малко, а там има 1 млн. избиратели, е ясно, че това число е абсолютно изкривено. Така, че нека да не го използваме това, което е официалната данна, тя е фалшива данна, а да смятаме, че избирателната активност е някъде над 30, 35, може да отиде и 40 на сто, ако разделим накрая с истинската база. Избирателната активност трябва да се мери с абсолютни числа, а не с проценти. 100 или 150 по-малко души ще гласуват, а може и 200 000 по-малко от очакваното. Очертава се някъде да гласуват във всеки случай над 2 млн. души, което е в рамките, в които гласува България на европейски избори".

Той припомни, че евроизбори у нас привличат около 2-2,5 млн. гласоподаватели и отново активността ще бъде в тези граници.

Крайният срок на ЦИК да обяви окончателни резултати от евровота след преброяване на всички гласове е сряда, но още към 20 часа днес социолозите ще обявят достоверни данни или най-малкото разпределението на мандатите, каза още Михаил Константинов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4433 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
вв

2019.05.26 | 18:25

1

Статуквото не ги устройва ниска избирателна активност,ще има пак натъкмистика!

Добави коментар

Водещи новини