И банките искат своя дял от лихвите върху депозитите

Новият данък върху лихвите ще ни удари и с допълнителна такса. Банките ще си я удържат, защото трябва да пресмятат колко да преведат в хазната от влоговете.

Данъкът от 10% върху доходите от влоговете ще бъде удържан от банката при начисляване на лихвата и ще отива в НАП. Той ще започне да се начислява от 1 януари 2013 г. Това означава, че депозити, направени през 2012 година, чийто падеж е догодина, ще бъдат облагани с 10% само върху дохода, начислен през 2013 г. Налогът ще обхваща както депозитите, така и спестовните сметки, тъй като по дефиниция те се причисляват към определението "влог". Общият брой на депозитите е 12 262 067, като средствата в тях към края на юни са на обща стойност 32 431 731 000 лв. Броят на депозитите е по-голям от населението на страната, тъй като много хора имат по няколко влога. До 2500 лв. са 10 301 163 депозита на обща стойност 2 770 407 000 лв., пише "Стандарт".

Новият налог няма да мине безболезнено през парламента, разкриха депутати. Групата на управляващите е разделена на "за" и "против" новия налог. ГЕРБери признават, че годината на парламентарни избори не е най-подходящото време за въвеждане на ново облагане. "А и начинът, по който бе представен данъкът, не бе най-добрият - първоначално финансовото министерство лансира идеята, след остра обществена реакция я отхвърли и в крайна сметка я заложи в проектобюджета за 2013 г.", коментираха депутати от икономическата комисия.

И да сме против "десятъка", 120-те милиона лева, които се очаква да влязат в бюджета от него, ни трябват, допълни избраник от управляващата партия. На заседанието на кабинета в сряда пък идеята на финансовото министерство не била дебатирана, разказаха участници. Те допълниха, че Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи е обявил намерението си за новия налог, но дебат в залата не е имало. Премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г също не е изказал мнението си за десятъка пред министрите.

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното остана изненадан от идеята. "Предложението на вицепремиера и финансов министър Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи за данък върху лихвите на депозитите дойде малко неочаквано. По темата е нужен сериозен дебат с факти и цифри в парламента, за да се вземат предвид всички аргументи", коментира държавният глава. Според него мярката на правителството е продиктувана от световната криза, чийто изход не се вижда и след пет години от началото й. В тази ситуация няма лесни решения и на икономиката й предстои труден период, допълни държавният глава.

Същевременно, ако не се поставят кредитите на устойчиви нива, ще падне цялата планета и цялата система такава, каквато я познаваме, допълни той. Според него основната цел на мярката е да се стимулира потреблението в момент, когато инвестициите в световен мащаб са ограничени и износът е свит заради забавянето на Китай и Бразилия. Според вицепрезидента Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на обаче въвеждането на този данък не е нужно, още повече че от него няма да има и голям ефект. Според нея също има нужда от сериозен дебат, но все пак хората не бива да се товарят допълнително и да се нарушава спокойствието им, подчерта Попова. Според нея ако данъкът се приеме, хората ще открият начини да го избягнат.

Междувременно стана ясно, че властта започва ударна разяснителна кампания за новия налог, пише още изданието. Затова и по-голямата част от депутатите смятат, че след нея налогът ще бъде приет в пленарна зала. "Защото внася справедливост в облагането. И хората просто се страхуват от него неоснователно, тъй като не го познават", обясниха депутатите.

Коментари

 1. 2012.10.15 | 19:18
  Някой обясняваше как видиш ли само богатите щяли да бъдат засегнати как Гроб едва ли не са робин худовци. НАРОДЕ!!!!
 2. 2012.11.07 | 20:56
  Само искам да припомня, че ГЕРБ дойдоха на власт с ред обещания, едното беше за по-ниско ДДС! Сега нито по-ниско ДДС, нито работа, нито спестявания! При некадърно управление с каквито и пари да разполага държавата - все ще е закъсвация!
 3. 2012.11.07 | 21:03
  Oвчи народ сме и данък на въздуха да ни сложат пак ще си траем и ще казваме че сме най добре в Европейския съюз
 4. 2012.10.15 | 19:25
  БУРКАНБАНК-ДОЛУ ГЕРБ
 5. 2012.11.07 | 21:03
  нови такси, нали? а вие чакахте бонуси от банките, за да останели парите ви в тях - курец бонуси! бедните ще си изтеглят парите, а богатите да ходят в швейцария или направо по дяволите
  1. 2012.11.07 | 21:03
   Те хората да започнат да си теглят парите, да видим тогава как ще си увеличават таксите. Банката не може да си позволи да няма депозити.
 6. 2012.10.15 | 19:25
  Хора не на български банките.Те са алчни копелета шефоте им са комунисти и мутри.Вземете си парите и ходете към Швейцария.Там банките са най-добрите в света.
 7. 2012.10.15 | 19:19
  На калпав финансист - лихвите му криви!
 8. 2012.10.15 | 17:46
  То така става доста мотивиращо да си държим парите в банка. Хиляди такси, комисионни.. данъци, а парите в крайна сметка са си наши. Ми ще си ги държим у буркани да ги видим банките от къде ще смучат
 9. 2012.10.15 | 17:46
  И друг въпрос изниква така - аз тези пари съм си ги заделил от заплата или други дейности, за които вече съм платил данък. Какво излиза, че искат втори път да ми съдерат кожата. В крайна сметка има и други банки по света ;) с доста по-изгодни условия
  1. 2013.06.04 | 10:55
   Включително и "Буркан банк".Ще ми вземат данък ама друг път.
  2. 2012.10.15 | 14:07
   Тъпо но факт, ние бяхме единствената държава освен мюсулманските където го нямаше този данък. Може да са ти взели данъци на тези пари но след като печелиш от лихвата това също е доход, неприятно но факт.
 10. 2012.10.15 | 17:47
  Е аз имам банкова сметка ама нямам пари в нея,та този данък върху депозитите не ме вълнува.Работата е там че банките вече не са институции гарантиращи доходите на населението ,а лихвари облагодетелстващи субектите с много пари.Дали ще плащате този данък зависи само от вас, инвестирайте впечеливши производства в Бг,за да има къде да работим и да си въртим парите у нас а не да купуваме чужди боклуци.На този дето ни призовава да бягаме от Бг. да вземе да се завре в майната си!
 1. 1
 2. 2
 3. 3

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Избрано от Интернет