Министър Иванов: Ще предложим мерки за кариерна подкрепа и обучения на работниците от въгледобива

  • 10 май 2024 13:40

  • 277
  • 2
Министър Иванов: Ще предложим мерки за кариерна подкрепа и обучения на работниците от въгледобива
© МТСП

До края на тази година ще бъдат проучени квалификацията, уменията и нагласите за бъдещо професионално развитие на 15 100 работещи в ТЕЦ-овете и въглищните мини в областите Стара Загора, Кюстендил и Перник, които ще бъдат засегнати от зеления преход. На тази база Министерството на труда и социалната политика, в сътрудничество със синдикатите и работодателите, ще им предложи конкретни мерки, свързани с кариерна подкрепа, обучение и надграждане на квалификацията. Това каза министърът на труда и социалната политика Ивайло ИвановИвайло ИвановИвайло Иванов е назначен за министър на труда и социалната политика в служебния кабинет с на среща на работодатели от област Стара Загора и работници от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3“, които предстои да бъдат освободени.

В дискусията участваха президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен ДимитровПламен ДимитровПламен Димитров е президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Димитър МаноловДимитър МаноловРоден на 23 август 1958 г. в гр.София. Завършва средното си образование в 35-та гимназия с преподаване, областният управител на Стара Загора Ива Радева, заместник-кметът на общината Радостин Танев, представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Конфедерацията на работодателите и индустриалците и Българската търговско-промишлена палата.

Оценката на уменията на работещите в енергийния сектор ще бъде извършена по процедура „Адресиране на предизвикателствата на пазара на труда“, която се финансира по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд плюс.

Енергетици на протест, искат въглищните централи да продължат да работят

По проекта вече са проведени анкети със 178 работници от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3“. Около 53% от тях са с висше образование, а останалите - със средно техническо образование. Близо 90% от работещите са мотивирани да продължат да работят в енергийния сектор. Желание да се включат в програма за обучения за придобиване на нови умения и преквалификация имат 54 души, показват данните от проучването.

Министър Ивайло ИвановИвайло ИвановИвайло Иванов е назначен за министър на труда и социалната политика в служебния кабинет с напомни на работниците, че всеки съкратен има право на обезщетение за безработица от Националния осигурителен институт, чийто размер е 60% от средния осигурителен доход за последните 24 месеца. Максималният период за получаването му е 12 месеца. Според проучването заплатите на над 50% от анкетираните са между 2500 и 3500 лв.

В срещата участваха 18 фирми от област Стара Загора, които предложиха над 80 свободни позиции.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
277 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:21

2
❤️ Г­о­р­­е­щ­и­­ ­­­м­­­о­­м­и­ч­­е­т­­а­­­ ­в­­и­­ ­­о­ч­а­­к­в­­а­­­т ­-­­­ X­­1­­­8­­.­­­F­­U­­N

2024.05.10 | 19:27

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини