Полша планира да определи крайна дата за въглищната си енергетика

  • 15 януари 2024 16:23

  • 665
  • 0
Полша планира да определи крайна дата за въглищната си енергетика
© Pixabay

Полша планира да определи краен срок за производството на енергия от въглищни мощности, заяви държавният секретар на страната по въпросите на климата Уршула Желинска, цитирана от Ройтерс.

Изборите в Полша през октомври 2023 г. сложиха край на осемгодишното управление в Полша на партия "Право и справедливост" и доведоха до избирането на ново правителство, което според Желинска увеличава усилията за опазване на околната среда, част от които е и определянето на дата за постепенното спиране на използването на въглищата като източник на енергия.

Само с определянето на крайна дата бизнеса и индустрията ще могат да си изготвят бъдещи планове, заради което ще се опитаме да определим крайна дата, обясни пред репортери Желинска. "Варшава е готова да приеме целта на ЕС да намали емисиите с 90 процента до 2040 г.", добави тя.

Полша генерира около 70 процента от енергията си от въглища, въпреки че през последните години е увеличила производството си на вятърна и слънчева енергия, отбелязва БТА.

Министър Попов: Не виждам шанс въглищните централи да функционират след 2030 г.

Предишното полско правителство на премиера Матеуш Моравецки се споразумя с профсъюзите за запазване на добива на въглища до 2049 г.

Според Желинска, която беше назначена на поста държавен секретар по въпросите на климата през декември 2023 г., новото правителство преразглежда климатичните и енергийни планове на Полша, а всички промени ще подкрепят засегнатите работници и сектори.

"Всичко е в процес на преразглеждане и с оглед да се увеличат климатичните усилия, но и да се подпомогнат хората, които може да бъдат най-засегнати, както и индустрията, за да се гарантира плавния ѝ преход към въглеродна неутралност", каза още тя.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
665 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини