Кои ще са най-търсените професионални качества през 2030 г.?

  • 22 февруари 2024 14:56

  • 1152
  • 1
Кои ще са най-търсените професионални качества през 2030 г.?
© Freepik

Какъв ще бъде светът през 2030 г. и какви качества в служителите ще търсят работодателите?

Очевидно никой не знае със сигурност. Но въпреки това, Forbes Bulgaria публикува някои интересни прогнози:

Според Dell, 85 % от нас ще работят нещо, което все още не съществува.

Във видеоклип на WEF (Световен икономически форум) датският политик Ида Аукен прогнозира, че “няма да притежаваме нищо и ще бъдем щастливи”, тъй като всичко ще се предоставя като услуга.

Ще се сблъскаме ли с опустошителното въздействие на изменението в климата? Или, както прогнозират други, по-оптимистично настроени, увеличените разходи и нарастващата осведоменост ще означават, че светът през 2030 г. ще бъде по-зелен и по-чист, отколкото е днес?

Може да ви се струва, че това е далечно бъдеще, но ето една плашеща мисъл. Тези, които започват да учат в гимназия тази година, ще завършат през 2030 г.

Ето прогнозата на автора на Forbes, Бернард Мар, за това какво ще трябва да имат в автобиографиите си първите завършващи през следващото десетилетие, ако искат да впечатлят – и върху какво трябва да се съсредоточат останалите, за да останат конкурентоспособни.

Дизайнер на личности и инструктор по AI: кои са новите работни места в ерата на генеративния изкуствен интелект?

ДИГИТАЛНА ГРАМОТНОСТ

Според WEF повече от половината от професиите, които ще са налични през 2030 г., ще изискват познания в областта на дигиталните технологии. Това означава, че служителите, които могат ефективно да използват дигитални инструменти и платформи за решаване на проблеми и създаване на стойност, ще бъдат все по-търсени.

Бих казал, че тези, които не притежават цифрова грамотност ще бъдат в много неизгодно положение, когато става въпрос за конкуренцията за работни места и бизнес възможности до 2030 г., независимо от това какъв професионален път са решили да следват.

ОБОГАТЕНА РАБОТА

От сега до 2030 г. изкуственият интелект и автоматизацията ще направят революция в много индустрии. Обогатената работа включва развиване на способността да използвате автоматизацията, за да подобрите собствените си умения и способности.

Предприемач посъветва: Изкарвайте курсове за изкуствен интелект, пазарът на труда има нужда от вас

Това може да включва научаване на това как да използвате изкуствен интелект, за да автоматизирате рутинните и ежедневни елементи на работата си. Така ще освободите време, за да се концентрирате върху по-сложните или ориентирани към човешкия аспект неща на вашата роля.

УСТОЙЧИВА РАБОТА

Светът ще постигне екологичните си цели и ще избегне климатичната катастрофа, само ако компаниите вложат значителни ресурси, за да въведат ред в собствените си дела. Това означава намаляване на отпадъците до минимум, рециклиране, където е възможно, преминаване към екологични източници на енергия и намаляване на замърсяването и въглеродните емисии.

Вярвам, че до 2030 г. от всеки ще се очаква да играе роля в това отношение, тъй като това е свързано с неговата собствена роля и отговорности. Каквато и да е работата ви, ако демонстрирате на потенциалните работодатели, че ще я вършите по по-чист и по-зелен начин от следващия кандидат, ще бъдете по-привлекателно предложение.

КРИТИЧНО МИСЛЕНЕ И АНАЛИЗ

Светът ни залива с много информация, а отсяването на ценната от тази, която е просто шум, или още по-лошо – подвеждаща, е жизненоважно умение за бъдещето. Това означава да развиете способността си да анализирате и оценявате всичко – от мнения до планове – и да използвате уменията си за критично мислене, за да определите дали информацията има стойност, или е нещо, което трябва да отхвърлим.

Подобно на повечето от уменията, които обсъждаме тук, това вероятно няма да бъде автоматизирано скоро – например изкуственият интелект не е задължително да може да се справя с определянето на това дали новините са фалшиви или истински – и следователно това е умение, което работодателите ще продължат да ценят и през следващото десетилетие.

УМЕНИЯ ЗА РАБОТА С ДАННИ

Всяка индустрия става все по-зависима от данните, а светът непрекъснато генерира все по-богати и разнообразни данни в по-големи обеми. До 2030 г. практически от всички нас ще се очаква да разбираме как данните влияят на нашите роли и отговорности.

Човекът ще трябва да промени отношението си към работата, ето каква е причината

Освен къде да намерим необходимата ни информация и какви инструменти можем да използваме, за да я анализираме, от нас ще се очаква да разбираме правилата и нормите, които трябва да се спазват, за да работим с данни справедливо и етично. Да се научим как да използваме потока от информация, за да вършим работата си по-ефективно и ефикасно, ще бъде на първите места в списъка с умения, които работодателите ще търсят през 2030 г.

ВИРТУАЛНИ ПЛАТФОРМИ ЗА СЪВМЕСТНА РАБОТА

Начинът, по който работим, се променя, а рутинното пътуване до офиса вече не е актуално за много служители. Това означава, че все повече разчитаме на дистанционни, онлайн инструменти за задачи, които изискват работа в екип и сътрудничество.

Дистанционното сътрудничество изисква съвсем различен набор от умения от общуването лице в лице около бюрото или в заседателната зала и се появява нов набор от инструменти, които отговарят на тази променяща се динамика. До 2030 г. може да сме свикнали да работим във виртуална реалност или в метавселената. Онези, които могат да играят ролята на екипни играчи, като същевременно ефективно обединяват групи в тези нови среди, ще бъдат гореща собственост.

ТВОРЧЕСКО МИСЛЕНЕ

Измислянето на нови начини за действие, решаването на проблеми по иновативен начин и представянето как нещата могат да бъдат променени към по-добро. Всички тези умения ще бъдат важни за много работни места през 2030 г., тъй като е малко вероятно те да бъдат заети от изкуствен интелект.

ЕС ще подкрепя свои фирми, разработващи надежден изкуствен интелект

С ускоряването на темпото на промените – задвижвани от дигиталната трансформация – компаниите и организациите вероятно ще се оказват все по-често хвърляни в нови и непознати ситуации. Това означава, че тези, които умеят да мислят “нестандартно”, ще бъдат необходими за разработването на иновативни решения при възникване на предизвикателства.

ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ

Това не е личностна черта, както може би си мислят някои, а набор от умения, които могат да се усъвършенстват и развиват, за да се разбере по-добре как емоционалните реакции на човека влияят върху неговите способности и начина му на работа. Това се отнася както за нас самите, така и за другите хора.

Корпоративен психопат ли е вашият шеф?

Машините трудно ще се научат са взимат предвид мислите и чувствата на човек. Този набор от умения включва развиване на емпатия – способността да влезете в обувките на друг човек и да видите света от неговата гледна точка.

УЧЕНЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ

Отдавна са отминали дните, когато можехме да очакваме, че след завършване на образование и стаж ще си намерим “работа за цял живот”. Днешната бърза дигитална трансформация означава, че индустриите постоянно се променят и инструментите или технологиите, които са най-съвременни в един ден, ще бъдат остарели на следващия.

Метод 8D за решаване на проблеми на автомобилния производител Ford

След като машините и изкуственият интелект се справят отлично с рутинните и ежедневни задачи, от нас ще се очаква да се справяме с нови и нестандартни задачи, а това означава постоянно да се учим и да сме в крак с променящия се свят около нас. Способността да се възприемат нови знания и да се използват за развиване на нови способности и компетенции ще бъде едно от най-важните умения, тъй като се появяват нови индустрии, които създават изцяло нови видове работни места и възможности.

ЛИДЕРСКИ УМЕНИЯ

Както виждаме, машините могат да бъдат чудесни в изпълнението на рутинни задачи и взимането на обикновени решения, но едно нещо, в което не са много добри, е да вдъхновяват хората!

Доброто лидерство включва човешката способност да се определят силните и слабите страни, за да се извлече най-доброто от хората. Независимо дали управлявате малък проект, екип, отдел или бизнес, лидерските умения се основават на много от другите умения, които обсъдихме тук – решаване на проблеми, емоционална интелигентност, креативност – за да насочите другите по пътя към общата цел за бизнес успех.

"Капитан и командир", "луд създател или визионер": Матрица на самоуправлението на Алън

Важно е да се отбележи, че освен постигането на успех, това се прави по начин, който дава възможност на всички на работното място да растат, да се развиват и да процъфтяват. Лицата, които са в състояние да демонстрират тези лидерски качества, ще се окажат изключително ценни.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1152 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.22 | 17:10

1
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини