Дизайнер на личности и инструктор по AI: кои са новите работни места в ерата на генеративния изкуствен интелект?

  • 06 февруари 2024 17:36

  • 2404
  • 2
Дизайнер на личности и инструктор по AI: кои са новите работни места в ерата на генеративния изкуствен интелект?
© Bing Image Creator

Когато някоя важна нова технология заеме водещо място, в новините започва да се говори за работните места. Така е и с генеративния изкуствен интелект. Как ще се отрази той върху пазара на труда? Ще измести ли хората от техните професии?

Сега обаче ще се фокусираме върху това какъв е потенциалът му да създаде изцяло нови работни места. Вместо да замени хората като работници генеративният изкуствен интелект ще предизвика нова нужда от квалифицирани работници – специалисти с умения да управляват и да извличат най-доброто от него, пише Forbes Bulgaria. 

Ето списък с новите роли, свързани с генеративния изкуствен интелект:

Хората, които отказват да се адаптират към изкуствения интелект, са най-застрашени от него

Промпт инженер

Инженерите, които се занимават с подсказване, са специалисти, които карат генеративните приложения за изкуствен интелект като ChatGPT да дават определен резултат. (Например една обща подкана ще предизвика общ отговор, така че инженерът по подкани ще усъвършенства подканите си, докато получи желания резултат). В този смисъл вместо да бъдат експерти в програмирането инженерите по подсказване се нуждаят от силни комуникационни умения, внимание към детайлите, критично мислене и умения за работа с данни (по отношение на това да разберат каква информация е необходима на изкуствения интелект).

Специалист по генеративен дизайн

Подобно на инженера по подкани, но с фокус върху резултатите от дизайна, тази длъжност ще става все по-популярна в области като архитектура, продуктов дизайн и инженерство. Накратко, тъй като генеративният изкуствен интелект може да се използва за създаване на почти неограничени варианти на дизайна, ще са необходими експерти, които да го направляват и да интерпретират неговите резултати за постигане на оптимален дизайн.

Мениджър за въвеждане и извеждане на данни

Мислете за тази роля като за следващото ниво след промт инженера – по-стратегическа роля, контролираща информацията, която се качва в генеративните системи за изкуствен интелект, и резултатите, които системите за изкуствен интелект предоставят. Това ще става все по-важно, тъй като компаниите се борят със съображенията, свързани с поверителността на данните, авторските права, обяснимостта на изкуствения интелект и пристрастията му.

Одитор на съдържание

Във всички форми на съдържание – като писмени статии, визуални проекти и аналитични доклади – ще са необходими рецензенти, които да оценяват качеството, точността и уместността на съдържанието. Така, въпреки че несъмнено ще видим как генеративният изкуственият интелект се използва за създаване на все повече съдържание, все още имаме нужда от хора, които да гарантират, че то е подходящо за целта.

Обучител на AI

Това са експерти, специализирани в “преподаването” и усъвършенстването на моделите на изкуствен интелект. Техните задачи могат да варират от подаване на данни на изкуствения интелект до фина настройка на резултатите му, за да се гарантира точността и релевантността.

Обещания, но и рискове: какво носи срещата между блокчейна и изкуствения интелект?

Инженер по поддръжка на AI

Както всяка система, моделите с изкуствен интелект изискват поддръжка по отношение на актуализиране на моделите, осигуряване на ефективна работа на системите и отстраняване на проблеми. Генеративният изкуствен интелект не е по-различен.

Специалист по сигурността на AI

Пейзажът на киберсигурността става много по-сложен благодарение на иизкуствения интелект, като технологията позволява по-сложни фишинг атаки, зловреден софтуер и др. Затова организациите ще се нуждаят от експерти, които да защитават системите от злонамерено използване на AI и потенциално да го използват за намаляване на заплахите.

Инструктор по AI/ Преподавател по AI грамотност

Точно както компютърната грамотност се превърна във фундаментално умение в края на 20-и и началото на 21-ви век, така и грамотността в областта на изкуствения интелект ще стане от решаващо значение занапред. Появяват се инструктори, които могат да обучават хората за функционирането, ползите и предизвикателствата на AI.

Мениджър по съответствието

Ако ролята на специалиста по етика е да формира етичното използване на изкуствения интелект, то ролята на мениджъра по съответствието е да гарантира, че тези насоки се спазват правилно. Освен това, тъй като регулациите и контролът върху изкуствения интелект се увеличават, организациите ще се нуждаят от специализирани специалисти по съответствието, за да гарантират, че бизнесът действа в рамките на правните рамки.

Дизайнер на личности

Тъй като се появяват все повече и повече генеративни инструменти за изкуствения интелект, логично е, че те ще се нуждаят от свои собствени уникални “личности”, които да ги отличават от конкуренцията. В този смисъл може да се появи нова роля, посветена на създаването на привлекателни и симпатични личности за генеративните структури на изкуствения интелект. Това ще направи взаимодействието с тях по-човешко.

Разработчик на персонализирани решения

Въпреки че много приложения на изкуствения интелект могат да бъдат широкообхватни, има нарастващ пазар за персонализирани, нишови решения, съобразени с конкретни нужди или предизвикателства в индустрията. Всъщност това вече се случва. Много организации си партнират с компании за изкуствен интелект, за да създадат свои собствени вътрешни модели по поръчка, изградени на базата на публично достъпни модели.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2404 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
С ИИ

2024.02.07 | 12:22

2
Света става 100 пъти по-лъжлив!!! Особено тези които ни управляват!

2024.02.06 | 21:05

1
Чували ли сте за аналог на виа_грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на всички, това подобри сeкca ни и спаси брака ни. Ето какво може да направи тя----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини