Зам.-министърът на финансите: Информационната кампания за въвеждането на еврото у нас вече започна

  • 11 януари 2024 12:07

  • 761
  • 3
Зам.-министърът на финансите: Информационната кампания за въвеждането на еврото у нас вече започна
© Нова нюз

Информационната кампания за влизане на страната ни в еврозоната вече започна. Целта ѝ е да даде практичните отговори и да развенчае митовете. Тя е базирана на комуникационна стратегия, съгласувана с ЕК. Много скоро ще бъдат показани нейните лого и слоган. Това каза в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS заместник-министърът на финансите Ивайло Яйджиев.

„1 януари 2025 година е датата за въвеждане на еврото. В средата на годината се очаква решение на Европейската комисия и на ЕЦБ. Конвергентният доклад ще излезе през юни, а решение се очаква през юли”, добави той.

Яйджиев уточни, че акцентите в комуникационната кампания са базирани на опита на други държави.

„Еврото трябва да е естествена еволюция на това, което правим, с най-малко затруднение за бизнеса и за хората в процеса на смяна. Има осем държави, които са минали през него и ние сме взели най-добрите практики. Една от тях е двойното обозначаване на цените в магазините. Опитът показва, че това е ефективна мярка и искаме тя да работи възможно най-дълго. Ще внимаваме разписването на цените да бъде максимално прозрачно. Да бъдат сложени на едно място, с еднакъв шрифт и всичко да се вижда. Не само по щандовете на магазините, но и на касовите бележки. Има необходимост и от законови гаранции и контрол”, добави Яйджиев.

Кънев: Дори да не покрием критерия "инфлация", може да ни приемат в еврозоната

По думите му цялата идея е закон за еврото да даде не само правна база, но и механизъм за превалутиране. В разпоредбите ще бъдат заложени и инструменти за ограничаване на спекулата.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
761 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.01.11 | 14:00

3
Хора, пробвахте ли новата виaгpa?, просто е сyпер: в пъти по-ефeктивна, повече cпepма, по-ярки усещания, лекува болести и е бeзопаcна на всяка възpаст. Отново се почyвствах мъж, прочетете сами на какво е cпоcобна-----> mub.me/bioex
извратеняци от ИZZраждане

2024.01.11 | 12:41

2
Пич - пиян ли си или си просто тъп и недоучил иzzвратеняк от Иzzраждане? Имаш 8 правописни грешки в едно изречение само. Наистина от Иzzраждане не се очаква да са привлекли колоси на науката, литературата и философията но поне да са около средното интелектуално ниво а не на нивото на 35 годишен циганин в трети клас.
Хай

2024.01.11 | 12:37

1
Дасте проклети долни гомна нека бог ви обърне на опаки всичко което искате долни лизачи и гомна на бесилото

Добави коментар

Водещи новини