Мария Габриел: Мястото на България е в Шенген, в еврозоната и в ОИСР

  • 09 януари 2024 12:27

  • 917
  • 5
Мария Габриел: Мястото на България е в Шенген, в еврозоната и в ОИСР
© Булфото

Нашето място е в Шенген, в еврозоната и в ОИСР. Това заяви вицепремиерът Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова по време на ключовата дискусия "Белгийското председателство на ЕС и българската перспектива".

По нейни думи България може да бъде конструктивен глас в постигането на целите на ЕС. „Амбициозни сме, но знаем, че можем да го постигнем, ако продължим да работим така, както през последните 7 месеца".

Българската вицепремиерка благодари на Испанското председателство не само относно напредъка по разширяването на шенгенското пространство, но и за всичко, което са успели да постигнат по време на мандата си. „Очаквам от белгийското председателство да надгражда направеното дотук", посочи още Габриел.

България приветства приоритетите на Белгийското председателство на Съвета на ЕС

Тя коментира основните цели на Белгия, която от началото на януари пое 6-месечното си председателство на Съвета на ЕС. Неин предшественик бе Испания.

Ключова задача за Белгия ще бъде да се спазва върховенството от закона, стана ясно от белгийския посланик в България Н. Пр. Фредерик Мьорис. Габриел определи този приоритет като ясен знак, че България ще остане силно ангажирана с приоритетите на ЕС, предава "24 часа". По нейни думи страната ни тепърва ще работи по отношение на гарантиране на човешките права, по-специално борбата с насилието над жени и тяхното професионално реализиране. „Имам удоволствието съвсем отскоро да поема председателството на национален съвет срещу насилието над жените", отбеляза Габриел, и посочи, че е радостна да чуе, че темата ще бъде приоритетна и за Съвета на ЕС.

По темата „Шенген" Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова посочи, че България може да се превърне в пример за това, че всички държави ще спечелят от пълноценното ни приемане в зоната за свободно пътуване.

„Предизвикателство за Белгийското председателства ще бъдат многото приети наведнъж законодателства - трябва много да се внимава как ще бъдат политизирани и инструментализирани по време на дебатите в ЕС приоритетните теми", посочи още вицепремиерът.

По отношение на разширяването на ЕС, Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова посочи, че мястото на държавите кандидатски за съюза е вътре в него. „Ако те не са в ЕС, други държави ще заемат мястото ни", категорична е тя. По нейни думи изобщо не бива да има дебат относно интеграцията им към ЕС.

България ще продължи да подкрепя Украйна, докато е необходимо, заяви още Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова. Според нея, борейки се за Украйна, защитаваме ценностите на ЕС и сигурността ни.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
917 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Хаха

2024.01.10 | 12:13

5
Дано даси проклета долна помпа на бесилото бог да ви накаже вас неви искаме никакво евро и Шенген проклета долна гомна
ЕВРО ЗАЕМИ

2024.01.09 | 15:46

4
А НЕЩО ДРУГО НЕ ВИ ЛИ СЕ ПРИВИЖДА С 30% ДЕФИЦИТ? :)

2024.01.09 | 15:10

3
Властитутка!

2024.01.09 | 12:52

2
ТОВА КОЙ ГО КАЗВА?

2024.01.09 | 12:40

1
няма шенген, защото като видят Гаргамел и се плашат!

Добави коментар

Водещи новини