Никола Стоянов: С толкова висок бюджетен дефицит няма как да влезем в еврозоната

  • 09 януари 2024 17:54

  • 1449
  • 3
Никола Стоянов: С толкова висок бюджетен дефицит няма как да влезем в еврозоната
© Кадър: Нова нюз

Има спад в темпа на ръст на цените, лошото е, че България не може да се доближи до средните нива в еврозоната и в ЕС. В момента имаме двойно по-голяма инфлация от средната за ЕС, което е сериозен проблем. Това коментира бившият служебен министър на икономиката Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет в ефира на Nova News.

По думите му заложеният в бюджета дефицит от 4,8% е прекалено висок, за да влезем в еврозоната.

Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет изрази съмнение, че ще бъде закрита Държавната консолидационна компания (ДКК), какъвто вариант не изключи настоящият икономически министър Богдан Богданов.

ДКК няма да бъде закрита. Министърът хвърля някакви новини в публичното пространство, за да демонстрира активност преди ротацията. Уж ще закрива компанията, пък в същото време е пуснал конкурс за ново ръководство. Така че едва ли сериозно се мисли по въпроса, но няма и необходимост да се закрива ДКК, посочи Стоянов.

По темата с „Ел Би Булгарикум“ бившият служебен министър бе категоричен, че дружеството не е ощетено с милион лева, както се твърди. Дори отбеляза, че за първите девет месеца „Ел Би Булгарикум“ е на плюс заради приходите си от чужбина.

Богданов отчете рекорден ръст на чуждестранните инвестиции у нас

На въпрос дали можем да постигнем ръст от 3,2% на икономиката, каквато перспектива е заложена в бюджета за 2024 г., Стоянов коментира, че на теория е възможно, но реалистично очаква ръстът да е от порядъка на 2,5 процента.

Българската икономика е зависима от твърде много външни фактори. Германия, която е основният ни търговски партньор, отново е в рецесия и това ще се отрази в целия ЕС, не само у нас, предупреди той.

Според Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет България трябва да се отвори и към други пазари, които навремето са били традиционни за нас, давайки пример със Северна Африка, Близкия Изток и Южна Америка.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1449 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.01.09 | 22:29

3
Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. Това лекарство премахва всички бокл.уци от тялото: паразити, токсини, отпадъци и възстановява тялото. -----> paply.org/clean

2024.01.09 | 22:08

2
Ще влеземе във въздушно евро. С духане на супата по вода
Гумен Гадев, ПРЕЦ- ЕНДЕНТИН

2024.01.09 | 19:14

1
и тоя много хубави свирки прави

Добави коментар

Водещи новини