„Монбат“ възнамерява да инвестира 1.1 млрд. лв. в производство на батерии

  • 12 декември 2023 16:40

  • 3799
  • 5
„Монбат“ възнамерява да инвестира 1.1 млрд. лв. в производство на батерии
© Монбат
Слушай новината Слушай новината

Над 72 инвестиционни намерения от 32 компании на обща стойност над 11 млрд. лв. Това е равносметката на Министерството на енергетиката, базирана на предложения за инвестиции в област Стара Загора, които биха подпомогнали прехода към нисковъглеродна икономика. Това е едно от основните предизвикателства пред въглищните райони в страната, сред които са Перник и Кюстендил.

Припомняме, че ведомството отправи покана за заявяване на интерес от страна на големите предприятия. Предложенията им ще послужат за защита на допустимостта на повече средства от Фонда за справедлив преход.

Компаниите са дали своите предложения до началото на ноември и те предвиждат създаването на над 10 хил. нови работни места, но и запазването на над 11 хил. съществуващи в област Стара Загора. Основното опасение на работещите в тези региони е, че ще загубят работата си, особено след затварянето на въглищните централи.

Проектите за област Стара Загора

Енергийното министерство представя пълен списък с намеренията на български и международни компании. От него става ясно, че интересът към област Стара Загора е голям. Много от сегашните работодатели в регионите, включително държавни и частни енергийни компании, са готови да инвестират в нискоемисионни мощности в комбинация със системи за съхранение на енергия и производство на зелен водород.

Най-голямата инвестиция идва от „Монбат“, която е в размер на над 1.1 млрд. лв. Тя би открила нови 443 работни места. Компанията предвижда да инвестира средствата в масово производство на клетки и батерии за съхранение на енергия.

Голям инвеститор стъпва на българския пазар, ще се открият минимум 1 000 работни места

Най-много нови работни места – около 800 – предвижда „Смарт Енерджи Груп“, чиято инвестиция е в размер на 240 млн. лв. Тя е свързана с изграждането на завод за производство на слънчеви панели с капацитет 1.5 GW.

Около 7 хил. съществуващи работни места пък ще запази инвестицията на „Арсенал“. Тя е на стойност над 98 млн. лв. и е свързана с изграждането на фотоволтаичен парк с мощност 50 MW, покупка на електрически котли за производство на пара с мощност 15 MW, необходима за производството, като по този начин ще се постигне намаляване на консумацията на природен газ, от който към момента се произвежда парата. Също така „Арсенал“ планира да закупи електролизьор за производство на водород с мощност 1 MW, който ще се използва за нуждите на производствения процес като заменител на природения газ.

Реализация

Намеренията на компаниите са индикативни и за да получат средствата, те ще трябва да участват в конкурентни процедури и да докажат капацитет. От енергийното ведомство посочват, че след одобрението на Териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора предстои изработването на процедури за кандидатстване за подпомагане от Фонда за справедлив преход.

Заявените индикативни инвестиционни намерения многократно надвишават предвидените средства за финансиране от Фонда за справедлив преход и ясно демонстрират индустриалния потенциал, привлекателност и перспектива на област Стара Загора.“

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче принадлежат изцяло на техния(ите) автор(и) и не отразяват непременно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия, пише economic.bg.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
3799 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
В ГОВ НАРНИКА

2023.12.12 | 20:21

5
НЕМА 1 ГАЙКА И БОЛТ, ВЕЛОСИПЕДИ ЗА ЕВРОПА ИЗНАСЯТ :)
БЪЛГАРСКИЯ ГОВ НАРНИК

2023.12.12 | 20:19

4
ТРОЯНСКИЯ ПУМИЯР НА КИТАЙ! :)
И СЕГА СА КИТАЙСКИ

2023.12.12 | 20:17

3
ОЛОВНО-ЦИНКОВИЯ НЕ РАБОТИ :)
КИТАЙСКИ АКУМУЛАТОРИ

2023.12.12 | 20:16

2
БЕЗ МИТО В ЕВРОПА. УРААА! :)

2023.12.12 | 16:42

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини