Голям инвеститор стъпва на българския пазар, ще се открият минимум 1 000 работни места

  • 12 декември 2023 15:12

  • 8027
  • 35
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Белгийска компания има инвестиционно намерение за 1,1 млрд. евро за производство на батерии, обяви премиерът акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С след среща в Министерския съвет с представители на потенциалния инвеститор. 

„Тази среща е, за да представим едно ново и доста мащабно намерение от белгийската фирма Avesta Battery & Energy Engineering. Става дума за намерение за производство на ново поколение твърдофазни литиево-йонни батерии, които намират широко приложение в автомобилната индустрия, а също така и в други технологии. Общият размер на инвестиционното намерение е до 1,1 млрд. евро за следващите от три до пет години, в зависимост от това как се осъществява инвестицията“, обясни той. 

Инвестиционното намерение е съставено от три елемента: Изследователска и развойна база в Пловдив, завод за производство на литиево-йонни батерии в Стара Загора и възможност за извлизане на метали, които да бъдат влагани в производството на батерии.

"Говорим за т.нар. кръгова икономика: трите компонента се допълват взаимно. В развойния център се предполага, че ще се подготвят и кадрите. Предвижда се да бъдат наети над 1 000 българи. Фокусът е върху български изследователи и работници", добави министър-председателят.

Премиерът акад. Николай Денков ще се срещне с ръководството на белгийска компания с намерение за мащабна инвестиция у нас

Президентът и основател на фирмата-инвеститор Avesta Battery & Energy Engineering определи момента като "тържествен". 

„Това е ангажимент към България и проява на възможността за сътрудничество между частния и обществения сектор. България е от стратегическо значение за нас като фирма – това е възможност за достъп до Източна Европа, но и до Близкия Изток, което за нас е важен пазар, особено в ОАЕ, където имаме много клиенти. Участието на България в Европейския алианс за батерии е от основна важност. Това ни помогна да вземем това решение. Изпълнението на такава съвременна технология чрез нашия завод ще бъде постоянно подобрявано чрез изследователския ни център в Белгия. Ще произвеждаме висококачествена продукция, но и ще намалим въглеродния отпечатък“, обясни той.

Президентът на ABEE увери, че ще поддържат тесен контакт с местната общност. Той обясни, че инвестицията не се изразява само в пари и създаване на инфраструктура. А ще даде и много повече - нови работни места и обучение на служителите. "Целта ни е не само да ангажираме талантите от страната, но и да създаваме експерти в съответните сфери, като така даваме своя принос към растежа на България и обучението на нейните граждани", добави той. 

Благодарение на проекта, в страната ни ще бъдат открити директни 1 000 работни места, чийто брой набъбва, ако се добави и броят на доставчиците. ABEE ще създаде и Научно-изследователски център за такива литиево-йонни батерии в Пловдив. Той ще е най-големият в Европа и твърдо ще постави България на картата на иновациите.

„По този начин ще се увеличат инвестициите в производството на батерии, ще се увеличи ангажиментът в този абсолютно новаторски отрасъл. Инвестицията ни в България не е само бизнес начинание, това е партньорство с българското правителство и българския народ", обобщи президентът на компанията-инвеститор. 

"Изборът на Бургас за нас беше ясен по време на проучванията в България, когато стана дума, че ще имаме е рециклиращо производство", обяви още той. И допълни: "Бургас за нас беше на първо място, защото логистиката за нас е много важна. Излазът на море създава много големи предимства по отношение на логистиката. Около 300 души ще работят в производството в Бургас, когато то достигне пълния си капацитет".

Никъде в производствата няма да бъдат включени токсични материали. „Говорим за технологии, които включват само безопасни материали“, отбеляза премиерът акад. Денков.

„Приветствам, че белгийската компания започва това свое инвестиционно намерение със стартирането на Центъра за научна и развойна дейност, който ще бъде надграждащ на технологията, която развиват и за която са получили лиценз. Тя ще бъде доусъвършенствана. Този център ще представи точно целите, които и ние като Министерство на иновациите и растежа сме поставили пред нас в България като политика и на това правителство да развием капацитета на икономиката ни в ключови стратегически сектори, които са базирани на това да развиват висока добавена стойност и да се основават на таланта и хората в България, които имат тези познания и експертиза. Тази инвестиция ще осигури и допълнителни предимства за България и Европа, създавайки предпоставки за трансфер на технологии, клъстерни решения и цялостни нови решения по веригата на доставки и капацитет в и през България да се развие иновационен капацитет в целия регион. Приветстваме и това, че подобен вид производство и инвестиция ще привлече и други ключови стратегически инвеститори в автомобилния сектор и останалите, които ще работят с подобен вид производство“, посочи министърът на иновациите и растежа Милена СтойчеваМилена СтойчеваМилена Стойчева има образователни степени и специализации от български и международни.

Инвестицията ще се случи с държавна помощ, но за да бъде дадена тя, завод вече трябва да има, обясни Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на

"България смени политиката по насърчаване на инвестициите, която бе доста ограничена. В момента даваме максимално разрешената от Европа държавна помощ. Това е инвестиция за над 1 милиард евро, това трябва предварително да бъде съгласувано с Европа по режима за държавни помощи, което е стандартна процедура, която много рядко сме използвали в миналото. Важното от гледна точка на Министерство на финансите е, че средствата се дават след като инвестицията бъде направена. Трябва да има завод, за да има финансиране и държавна помощ поетапно на изграждането на инвестиционните намерения. По този начин подкрепяме всички инвеститори", допълни финансовият министър. 

Министърът на икономиката Богдан Богданов Богдан Богданов През 2022 г. Богдан Богданов е назначен за изпълнителен директор на Българската агенция за определи инвестиционното намерение като „ясен знак, че България е дестинация, в която инвеститорите могат да намерят предвидима среда, подкрепа от държавните институции и талантливи хора, с които да изпълнят амбициозните си проекти“.

"В България не само има капацитет и голямо желание, но и ние спазваме обещанията си и спазваме приоритетите си, а именно са създаваме индустрии в България, които да осигурят не само бъдещето на икономиката ни и просперитета на българските граждани, а и да допринасяме за икономическото развитие на Европа в ключови сектори като електрификация, електрически автомобили, системи за съхранение на енергия. Включването на България към Европейския алианс за батерии беше важна крачка в целия процес. Работата започва от днес. Ние всички трябва да работим с визия проекта да се осъществи в пълния си обем. Да бъде надграден. Концепцията на инвеститора е той да удвои капацитета си впоследствие", добави той. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
8027 35

Свързани новини

Коментари 35

Добави коментар

2023.12.12 | 18:53

35
От цяла Европа само малоумниат Денков и компания са във възторг от компания,която е пагубна за околната среда.То да беше нещо друго, че да им го набиеш,.....то акъл....не става...

2023.12.12 | 18:43

34
ТВОЯТА ЦЕЛ Е ДА НАСТРОИШ РУСИЯ СРЕЩУ НАС ЗА ДА НИ АТАКУВАТ С БОМБИ ЛИ

2023.12.12 | 18:40

33
ФАШИСТИТЕ РЕЖАТ ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ

2023.12.12 | 18:19

32
прав е , в момента наблюдаваме по телевизията как го режат на парчета! СЛЕД ПАМЕТНИКА И СМЯНАТА НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК, СЛЕДВА САМО ЕДНО И ТО Е ИЗПРАЩАНЕ НА БЪЛГАРСКО ПУШЕЧНАО МЕСО В УКРАЙНА! ОВЦЕТЕ ОЩЕ ДА СПЯТ!!!
ДРАГАН

2023.12.12 | 17:26

31
ИНВИСТИТУРА ВИЕ ПРОДАЖНОТО ЛЪЖЛИВО АМЕРИКАНСКО ЛИЗАЧЕЛСКО ПРАВИТЕЛСТВО. НА ОРЪЖИЕ НАРОДЕ БЪЛГАРСКИ, ЗА ДА ИЗМЕТЕМ ТОЗИ ПРОДАЖЕН ПОЛИТИЧЕСКИ БУКЛУК..... МАГАЗИНИТЕ ВЪВ ПО ГЛЯМАТА СИ ЧАСТ СА НА ЧУЖДИ ЕЗИЦИ И НЕ СА БЪЛГАРСКИ , КАКТО И ФИРМИТЕ.КЪДЕ Е КИРИЛИЦАТА БЪЛГАРСКА. ЗА КАКВА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ГОВОРИМ..
ДРАГАН

2023.12.12 | 17:26

30
ИНВИСТИТУРА ВИЕ ПРОДАЖНОТО ЛЪЖЛИВО АМЕРИКАНСКО ЛИЗАЧЕЛСКО ПРАВИТЕЛСТВО. НА ОРЪЖИЕ НАРОДЕ БЪЛГАРСКИ, ЗА ДА ИЗМЕТЕМ ТОЗИ ПРОДАЖЕН ПОЛИТИЧЕСКИ БУКЛУК..... МАГАЗИНИТЕ ВЪВ ПО ГЛЯМАТА СИ ЧАСТ СА НА ЧУЖДИ ЕЗИЦИ И НЕ СА БЪЛГАРСКИ , КАКТО И ФИРМИТЕ.КЪДЕ Е КИРИЛИЦАТА БЪЛГАРСКА. ЗА КАКВА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ГОВОРИМ..
ДРАГАН

2023.12.12 | 17:25

29
ИНВИСТИТУРА ВИЕ ПРОДАЖНОТО ЛЪЖЛИВО АМЕРИКАНСКО ЛИЗАЧЕЛСКО ПРАВИТЕЛСТВО. НА ОРЪЖИЕ НАРОДЕ БЪЛГАРСКИ, ЗА ДА ИЗМЕТЕМ ТОЗИ ПРОДАЖЕН ПОЛИТИЧЕСКИ БУКЛУК..... МАГАЗИНИТЕ ВЪВ ПО ГЛЯМАТА СИ ЧАСТ СА НА ЧУЖДИ ЕЗИЦИ И НЕ СА БЪЛГАРСКИ , КАКТО И ФИРМИТЕ.КЪДЕ Е КИРИЛИЦАТА БЪЛГАРСКА. ЗА КАКВА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ГОВОРИМ..
Гост

2023.12.12 | 17:23

28
Днес или утре сабахлем?
ДРАГАН

2023.12.12 | 17:22

27
ИНВИСТИТУРА ВИЕ ПРОДАЖНОТО ЛЪЖЛИВО АМЕРИКАНСКО ЛИЗАЧЕЛСКО ПРАВИТЕЛСТВО. НА ОРЪЖИЕ НАРОДЕ БЪЛГАРСКИ, ЗА ДА ИЗМЕТЕМ ТОЗИ ПРОДАЖЕН ПОЛИТИЧЕСКИ БУКЛУК.....

2023.12.12 | 16:36

17
БЪЛГАРИТЕ доказаха, че са ЦИГАНИ СИНТИ ЕЗИЧНИЦИ КАТО УКРАИНЦИТЕ. БЪЛГАРИТЕ СА УКРАИНЦИ СИНТИ, а не СЛАВЯНИ!
синт, а не славян

2023.12.12 | 17:21

26
срал съм ти в славянската уста, горния. сега дъвчи и преглъщай.
ШЍБАМ ЧЕРВЕНИ ДРУГАРКИ В ЖОПА

2023.12.12 | 16:38

19
МИТРОФАНОВА....ТИ ЛИ СИ .....,..... КИСКА ИЗПЛАКНА ЛИ ..... ИЗМИЙ СЕ ВЕДНАГА ......ЧЕ СМЪЪЪРРРДИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини