Шефът на ДКСБТ: Очакваме балансиран пазар без резки движения и стабилитет в предлаганите храни

  • 24 октомври 2023 21:23

  • 1253
  • 1
Шефът на ДКСБТ: Очакваме балансиран пазар без резки движения и стабилитет в предлаганите храни
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) Владимир Иванов заяви пред БНР, че се солидаризира със становището на министъра на икономиката Богдан Богданов Богдан Богданов През 2022 г. Богдан Богданов е назначен за изпълнителен директор на Българската агенция за по отношение становището на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за инициативата "Достъпно за вас".

Мярката е доброволна, базира се на доброволно участие и цели по-ниска цена при гарантирано качество на стоките. Цената е формирана без задължение, репресия и намеса и дава повече информираност на клиентите, като се спазват добрите търговски практики, подчерта Иванов.

Той допълни, че към кампанията са проявили интерес не само от големите търговски вериги: "И едва ли някой ще си позволи да не спазва правилата на поведение, защото това носи висок репутационен риск".

Мярката е добра и във взаимен интерес, обясни още шефът на ДКСБТ. Всеки участник в инициативата подписва декларация (Зелената книга). Предвиждат се седем групи храни да бъдат във фокуса. Всеки оператор ще избере по два продукта от пет групи и по три продукта в две от групите (месни и млечни). Не може да се включват заместващи продукти.

Министърът на икономиката увери: Няма да се откажем от инициативата да постигнем по-добри цени за потребителите

Иванов припомни, че от ДКСБТ следят 150 продукта, от които 27 хранителни стоки от първа необходимост: "В момента се отчитат нива на цените от 2022 г. Има ръст при пилешкото месо – 10%, кашкавала – с 2%, домати и краставици – около 20%, но при повечето други се наблюдава задържане на ценовите равнища".

"През последните месеци (от май) наблюдаваме относителна стабилност на пазара. Има намаление на някои цени в сравнение с миналата година, с изключение на продукти, за които земеделската година беше лоша. Няма основание за паника. Очакваме балансиран пазар без резки движения и стабилитет в предлаганите храни", посочи още Владимир Иванов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1253 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.25 | 01:42

1
Горещи момичета ви очакват на - - - Meetme.pw

Добави коментар

Водещи новини