Министерство на икономиката: КЗК се обяви против по-ниските цени на хранителни стоки от първа необходимост

  • 23 октомври 2023 19:33

  • 1689
  • 2
Министерство на икономиката: КЗК се обяви против по-ниските цени на хранителни стоки от първа необходимост
© Freepik
Слушай новината Слушай новината

След проведени срещи с представители на хранителните вериги на национално и регионално ниво Министерството на икономиката и индустрията постигна принципно съгласие за включване в инициативата „Достъпно за вас“ на представителите на търговските вериги в страната. Инициативата цели българските потребители да получат около 50 продукта от малката потребителска кошница на възможно най-добрата цена в цялата търговска мрежа у нас. Тя е на принципа на доброволното партньорство в синхрон между държавата и бизнеса. В процеса на разговори постъпиха и множество запитвания за включване в инициативата и от нехранителни вериги, както и на представители на аптечни вериги. 

Въпреки, че инициативата не задължава участниците в нея да поддържат определени цени, а напротив стимулира конкуренцията между тях в определени хранителни групи, беше поискано и становище от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). 

Министърът на икономиката: От 1 ноември започва кампанията "Достъпно за вас": хранителни продукти от първа необходимост на достъпни цени

От полученото становище в министерството става ясно, че „включването в инициативата на търговци на дребно на хранителни стоки е свързано с предлагане на храни на занижена цена, което ще доведе до ограничаване на ценовата конкуренция между тези търговци“. КЗК посочва още, че „стартираната от Министерството на икономиката инициатива е свързана с координирано и едновременно занижаване на цените на няколко групи хранителни стоки, с което се нарушава принципа на свободната стопанска инициатива, заложен в Конституцията на Република България“. Според КЗК възможна мярка за справяне с ръста на цените би била „предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти и осигуряване на топъл обяд“. 

„Министерството на икономиката няма да се откаже да търси решения, чрез пазарни механизми в пълно съответствие на закона, за да могат българските граждани да получат продукти на възможно най-добрата цена в цялата търговска мрежа у нас“, коментира министър Богданов.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1689 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Защо ли

2023.10.24 | 02:22

2
България е със страшно високи цени спрямо заплати и пенсии от цяла Европа ! Докога ще ни правите на маймуни.?!Погледнете опашките пред полицията за документи и вижте как всичко бяга от кочината, която сътворихте.

2023.10.24 | 01:25

1
Горещи момичета ви очакват на - - - - - Meetme.pw

Добави коментар

Водещи новини