Министърът на икономиката увери: Няма да се откажем от инициативата да постигнем по-добри цени за потребителите

  • 24 октомври 2023 08:34

  • 1108
  • 5
Министърът на икономиката увери: Няма да се откажем от инициативата да постигнем по-добри цени за потребителите
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

„Няма да се откажем от инициативата да постигнем по-добре цени за потребителите”. Това заяви икономическият министър Богдан Богданов Богдан Богданов През 2022 г. Богдан Богданов е назначен за изпълнителен директор на Българската агенция за пред NOVA. 

Снощи стана ясно, че КЗК спира инициативата на икономическото министерство „Достъпно за вас”.

КЗК посочва, че „стартираната инициатива е свързана с координирано и едновременно занижаване на цените на няколко групи хранителни стоки, с което се нарушава принципът на свободната стопанска инициатива”.

Според комисията възможна мярка за справяне с ръста на цените би била „предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти и осигуряване на „Топъл обяд”.

„Нашата инициатива е да постигнем трайно ниски цени на 50 продукта от първа необходимост. Самата кампания е доброволна. Второ – кампанията не задължава една или друга верига да спазва определени тавани на цени. Ние създадохме основа за конкуренция между различните участници в инициативата и то за тези 50 продукта от първа необходимост. Ние подготвихме първоначално юридическо становище, не виждахме необходимост да съгласуваме процедурата с КЗК. В крайна сметка дори част от веригите изразиха опасения за включването им в кампании”, каза Богданов.

Министърът на икономиката: От 1 ноември започва кампанията "Достъпно за вас": хранителни продукти от първа необходимост на достъпни цени

Икономическият министър заяви, че в становището на КЗК нямало правни аргументи, а икономически разсъждения.

„Ние не залагаме цени. Ние им казваме, че се конкурират за тези 50 продукта”, каза Богданов.

От икономическото министерство са подготвили още вчера допълнително становище до КЗК. „Ще инициирам разговор”, допълни министърът.

„Не искаме участниците в инициативата да бъдат компрометирани. Не искаме и потребителите да са в ситуацията, както казва КЗК, да им се предлага само един топъл обяд. Още днес ще изпратим писмо до Комисията за искане на среща, за да обсъдим притеснителните точки”, каза Богданов.  

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1108 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Кирил Д.

2023.10.24 | 11:04

5
Когато некомпетентни хора стават министри, дори не съзнават как се излагат публично с глупостите, които говорят.Ужас!
Кирил Д.

2023.10.24 | 11:03

4
Когато некомпетентни хора стават министри, дори не съзнават как се излагат публично с глупостите, които говорят.Ужас!

2023.10.24 | 10:40

3
И ква е тая инициатива да помолвате някой да намалял цените, смешници.

2023.10.24 | 09:13

1
Обложете свръхпечалбите на хранителните вериги и банките, както ще правите с Лукоил Там са покрити десетки милиарди повече.

2023.10.24 | 10:23

2
И кво, най много да им залепят бележки с най ниска лихва, както стана с безтаксовата карта за заплата- махнаха едни банките си сложиха други още по големи,хахаха.

Добави коментар

Водещи новини