Свръхпроизводство на яйца у нас, ще има ли поевтиняване?

  • 22 март 2023 09:12

  • 618
  • 0
Свръхпроизводство на яйца у нас, ще има ли поевтиняване?
© Novini.bg/ Canva

Цената на яйцата за Великден няма да се повиши и ще се запази на сегашните си нива. Това прогнозира за Радио Варна Даниел Божанков, председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство.

По данни на Евростат цената на едно яйце е около 30 стотинки без ДДС, допълни Божанков.

В рамките на месец: БАБХ извърши над 11 000 проверки и състави над 100 акта

5 милиона яйца на ден се произвеждат у нас, а консумираме около 3 милиона. В България има свръхпроизводство на продукта и затова се търсят и нови пазари. 

На едро цената на българските яйца е сред най-ниските в Европа, което е основната причина за търсенето, каза още Даниел Божанков. Близо 20% от продукцията излиза за пазари в Гърция и Франция. Междувременно по данни на Евростат България е на четвърто място сред страните от Европейския съюз, в които през януари яйцата поскъпват най-много спрямо първия месец на предходната година. Даниел Божанков прогнозира, че цената за потребителя може скоро да се понижи: 

"Има предпоставки за това. Цените на фуражите започнаха леко да спадат, цените на горивата също. Сега, разбира се, има еуфория около Великден. Надяваме се да няма ескалации от страна на търговците", каза Божанков.

За Великден не се очаква да има промяна в цената, допълни той, но уточни, че е много трудно да се правят конкретни прогнози.

Радина Лазарова
618 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини