С до 100 000 лв. ще бъдат съфинансирани проекти на работодатели по Фонд „Условия на труд“

  • 21 февруари 2023 15:40

  • 389
  • 1
С до 100 000 лв. ще бъдат съфинансирани проекти на работодатели по Фонд „Условия на труд“
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Започва набирането на проекти на работодатели за съфинансиране по Фонд „Условия на труд“ (ФУТ) на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) през 2023 г. Максималният размер на средствата, които се осигуряват, е до 30 на сто от одобрените и действително извършени разходи за реализиране на проекта, но не повече от 100 000 лева, съобщават от пресцентъра на министерството, откъдето отбелязват, че днес е имало заседание на Националния съвет по условия на труд и Управителния съвет на фонда.

Ще се отпускат средства за подобряването на условията на труд в предприятията и за развиването на дейности по диагностика на професионалните болести. Целта е чрез проектите да се подобрят микроклиматът, електро и пожарната безопасност, техническата безопасност на работно оборудване и санитарно-битовите условия в предприятията, както и да се понижат нивата на прах, шум, вибрации, вредни лъчения и опасни химични вещества, уточняват от министерството. 

Почти половината от проверките на инспекторите по труда са насочени към недекларираната заетост

От министерството припомнят, че през 2022 г. ФУТ е съфинансирал изпълнението на проектите в 53 предприятия, с които са подобрени условията на труд на 4260 работещи и е увеличена мотивацията им. В част от предприятията са обхванати между 80% и 100% от персонала. Сред добрите практики по проектите са внедряване на климатични и вентилационни системи, изграждане на преградни стени, реконструкция и изграждане на локални аспирационни уредби над източника на отделяне на прах или опасни химични вещества. С изпълнението на проектите е подобрено осветлението на работните места и е намалена опасността от трудови злополуки, отбелязват още от МТСП. Оттам коментират, че чрез дейностите по диагностика на професионалните болести е засилена превенцията и е подобрена културата на здравето и безопасността в предприятията, намалени са професионалните и здравните рискове на работното място.

Проекти се приемат всеки работен ден в деловодството на ФУТ. Всички подробности и условия за кандидатстване могат да се получат на официалната интернет страница на фонда. 

Фонд "Условия на труд" е създаден на основание Закона за безопасни условия на труд. Целта му е да финансира дейности и мероприятия за подобряване на условията на труд, в съответствие с действащото законодателство на България по програма приета от Националния съвет по условия на труд. Финансират се проекти с национално, отраслово, браншово и регионално значение. 

Мая Йорданова
389 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Хййккк

2023.02.21 | 16:49

1
Поредното наливане на пари на мафията

Добави коментар

Водещи новини