Депутатите приеха изменения в Закона за здравословни и безопасни условия на труд

  • 06 декември 2022 11:18

  • 1365
  • 3
© Булфото (архив)

Днес заседанието на Народното събрание започна с кворум от 172 народни представители. 

Остават по-малко от два дни докато европейските ни партньори гласуват приемането ни в Шенген. А можехме вече да сме в Шенген. Това заяви депутатът Даниел ЛорерДаниел ЛорерДаниел Лорер завършва компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. Утвърждава в декларация от името на „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“. 

Всички ние трябва да създадем стойност и смисъл за тези, които са ни изпратили тук, нашите избиратели. България отново има шанс да завърши своята интеграция. За България е важно да стане част от Шенген, за да може да порасне. След заявките на няколко държави, последно и на Нидерландия, сякаш се изненадваме от чутото. Не ни хареса какво видяхме в обраното огледало. Те ни казаха „изпълнили сте техническите изисквания“, обаче имате проблем с корупцията и върховенството на закона. Забравихме изкуството на дипломацията, забравихме изкуството за създаване на доверие. Не можем да се сърдим, че не ни вярват, каза още Лорер. 

Николай Милков се срещна с посланика на Нидерландия у нас заради Шенген

Миналата седмица гласувахме хартиената бюлетина. В деня на окончателните промени в Изборния кодекс дойде и окончателното „не“ от Нидерландия. От ПП вярваме, че българският народ заслужава достойно място сред европейските народи, се посочва в декларацията, в която се призовават всички народни представители и институции да действат за интереса на България. Призоваваме европейските ни партньори да оценят усилията ни за опазване на държавната граница. Призоваваме Съвета на ЕС да приеме единодушно присъединяването на България в Шенген, каза още депутатът от ПП. 

В декларацията си Лорер изказаха признателност към професионализма на всички български институции, работили за постигане на нашата техническа съвместимост с Шенгенското пространство.

Лорер се обърна към народните представители като ги призова да работят върху върховенството на закона и приемането на закона за КПКОНПИ. 

В процедура по начина на водене Георги Свиленски от БСП заяви, че "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" са били единствените, които не са подкрепили декларацията за присъединяването на България към Шенгенското пространство като са напуснали пленарната зала. И припомни, че декларацията, предложена от левицата, е била подкрепена от всички останали парламентарни групи, с изключение на "Възраждане". 

В друга процедура по начина на водене председателят на ПГ "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" отбеляза, че когато се търсят исторически постижения за страната, това не ставало с декларации от трибуната на Народното събрание, а с действия. Той посочи, че партиите на прехода десет години са загубили времето на България с декларации. 

България изпълни всички критерии за Шенген и не заслужава да бъде унижавана и обиждана по този начин. Това коментира председателят на парламента Вежди Рашидов. 

Ние се забавляваме повече със себе си, отколкото да говорим за Шенген. 2-3 г. ние самите се самобичуваме, говорейки за корупция. От сутрин до вечер нашите медии говорят за убийства, кражби, катастрофи, за граница. 50 бежанци създават чувството, че у нас едва ли не тече. Малко е късничко. България не заслужава унижение. Изпълнихме всички критерии, но самите ние сме достатъчно виновни да популяризираме и мониторинга да го пълним с нашите си глупости. Прекалихме с медийното пространство, от сутрин до вечер това да е информацията по нашите телевизии. Преди няколко години трябваше да се обединим и да работим заедно. Прекрасно изказване направи г-н Лорер, но е късно. Следващия влак може би. Шансът го изгубихме, защото закъсняхме, отбеляза Рашидов.

От парламентарната група на ГЕРБ също излязоха с декларация относно Шенген. 

Тезата, че България не е допусната в Шенген заради хартиената бюлетина, може да бъде определена само като шарлатания и то класическа, за съжаление изключително евтина. Тази теза е обидна за цялото българско общество. Приемането на хартиената бюлетина няма нищо общо с Шенген, никога не е било поставяно като условие и най-вероятно никога няма да бъде поставено точно от Нидерландия, която преди няколко години се е отказала от машинното гласуване. Проблемът с българското членство в Шенген не би трябвало да разделя българския политическия елит, а да го обединява. Съгласен съм, че всички политически партии трябва заедно да отстояват идеята за пълна интеграция на България в ЕС, само че това не може да започва с такава груба лъжа, с отместване на реалния и сериозен проблем. Надявам се, че оттук нататък България ще започне да излиза от това блато, в което беше вкарана от група хора, част от които не знаят изобщо накъде отиват, а друга част - не знаят защо са дошли. Трябва да положим всички усилия България да покаже, че не просто има позиция, а че е в състояние да я отстоява, посочи в декларацията си Тома Биков. 

Биков обвини кабента "Петков" за разграждане образа на България в Европейския съюз, на контрола върху границата и мигрантската криза. И призова да не излизат на парламентарната трибуна като морални съдници, които казват кой е виновен и кой е невинен.

От "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" отново поискаха изслушване на служебния премиер Гълъб Донев. Искането за присъствието му в парламента е заради Шенген. От ПП искат Донев да даде отговори на въпроси, свързани с позициите на Австрия и Нидерландия срещу приемането ни в шенгенското пространство.

Зам.-председателят на парламента, който пое ръководството на заседанието, Росен Желязков уточни, че в дневния ред на извънредното заседание не е включено изслушване на служебния премиер и няма как да го поканят.

След декларациите за приемането на България в Шенгнеското пространство, депутатите приеха изменения в Закона за здравословни и безопасни условия на труд (ЗЗБУТ), чиито вносител на предложението е Министерският съвет.

Промяната е свързана с работата на Държавна агенция технически операции (ДАТО) и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Според доклада на Комисията по труда, социалната и демографската политика се посочва, че измененията ще позволят законът да не се прилага за специфичните дейности на двете агенции по осигуряване и прилагане на специални разузнавателни средства и с оглед на специфичните условия на труд на служителите. В законопроекта се обяснява, че особеностите на дейността на ДАТО и ДАНС не позволяват в пълен обем да бъдат изпълнявани изискванията на Закона за здравословни и безопасни условия на труд. По отношение на служителите им дейностите по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд ще могат да се осъществяват в най-висока степен съгласно целите на ЗЗБУТ. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1365 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.06 | 15:16

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)
Аз

2022.12.06 | 12:41

2
Канадските гейзери от Подмяната

2022.12.06 | 11:36

1
Какво върховенство на закона бе мух@льо, вие ежедневно нарушавате и закон и конституция, за какво върховенство имаш очи да говориш?

Добави коментар

Водещи новини