Пеканов: Не можем да изпълни ангажиментите по ПВУ за намаляване на вредните емисии

  • 08 февруари 2023 16:30

  • 617
  • 2
Пеканов: Не можем да изпълни ангажиментите по ПВУ за намаляване на вредните емисии
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

България не може да изпълни поетите ангажиментите за намаляване на вредните емисии във въздуха, заяви вицепремиерът Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,, цитиран от БНР.

Той потвърди, че работата по възложеното от парламента предоговаряне на плана в часта за енергетиката, вече е в ход: "Министерството на енергетиката, Министерството на околната среда и водите, както и социалните партньори работят по това България да изготви в унисон с решението на парламента обосновано искане за въглищните централи. Нашата позиция е, че в момента ние не можем да изпълним намаляването на емисиите - нито за миналата година, която вече премина, нито за текущата година поради текущата енергийна ситуцаия".

Пеканов: Накарахме ЕК да умува как да предоговорим Плана за възстановяване

48-ият парламент задължи правителството да промени Националния план за възстановяване и устойчивост. До края на март то трябва да „предприеме всички необходими действия“, за да отпадне поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% до края на 2025 г., взимайки изходните нива от 2019 г.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
617 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
И

2023.02.08 | 19:39

2
Зеления чорап ли ви каза какво да говорите Много е просто като не можете си подайте оставките бе прости тъпации

2023.02.08 | 18:01

1
вземете изходните нива от 1989, както е при всички други държави, тогава ще трябва да увеличите емисиите 9000%

Добави коментар

Водещи новини