Министър Пулев: Досега 18 проекта за над 1 млрд. лв. и близо 2000 нови работни места са постъпили за сертифициране в МИР

  • 11 ноември 2022 15:59

  • 263
  • 0
Министър Пулев: Досега 18 проекта за над 1 млрд. лв. и близо 2000 нови работни места са постъпили за сертифициране в МИР
© МИР

Откакто съм министър на иновациите са постъпили 18 нови проекта за инвестиции за сертифициране за над 1 млрд. лв. и близо 2000 нови работни места. От тях вече сме сертифицирали 9 проекта за близо 1000 работни места в секторите производство, IT, здравеопазване балнеология, складиране и съхраняване на товари. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър ПулевАлександър ПулевАлександър Пулев е роден на 5 февруари 1981 г. в Пловдив. Той е магистър по финанси на Оксфордския в отговор на парламентарен въпрос от Румен Гечев относно размера и структурата на преките чуждестранни инвестиции в България и какви мерки са взети от БАИ, съобщават от пресцентъра на МИР.

Министър Пулев посочи, че има пълно възстановяване на нивата на преките чуждестранни инвестиции от преди пандемията. По думите му, по предварителни данни на БНБ инвестициите са над 1 млрд. евро. „Само за месец август 2022 увеличението на преките чуждестранни инвестиции е три пъти спрямо месец август 2021 г.“, подчерта той.

„Въпреки галопиращата инфлация и върхушката от кризи, сложната геополитическа обстановка и война на около 1000 км. от нашата граница, успяхме да възстановим нивата на инвестициите от преди пандемията“, изтъкна Пулев.

По думите му важна е и структурата на тези инвестиции. „Работи се за преодоляване на регионалните дисбаланси, да бъдат насочени към най-нуждаещите се, към Северна България, към индустрии с висока добавена стойност. Ние направихме точно това, благодарение на колегите от МС, преди няколко седмици променихме Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите и увеличихме тавана на насърчителните мерки за Северна България от 50 на 65%, обяви Пулев.

Министър Пулев в БАН: Държавата ще подкрепи науката с 2 млрд. лв.

Министърът на иновациите и растежа каза още, че има засилен интерес към България не само от традиционни партньори от ЕС, но и от много други стратегически партньори, сред които ОАЕ, Саудитска Арабия, Азербайджан и САЩ в секторите транспорт, логистика, дигитална трансформации, киберсигурност и високи технологии.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
263 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини