Министър Пулев: Активизираме икономическото сътрудничество с Португалия

  • 04 ноември 2022 18:38

  • 396
  • 1
Министър Пулев: Активизираме икономическото сътрудничество с Португалия
© Министерство на иновациите и растежа
Слушай новината Слушай новината

Меморандумът ще подпомогне развитието на двустранното търговско - икономическо сътрудничество между Република България и Република Португалия. Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър ПулевАлександър ПулевАлександър Пулев е роден на 5 февруари 1981 г. в Пловдив. Той е магистър по финанси на Оксфордския, който участва в церемония по подписване на Меморандум за разбирателство между Изпълнителната Агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) и Агенцията за инвестиции и външна търговия на Португалия (AICEP) в Лисабон. От българска страна документа подписа изпълнителният директор на ИАНМСП Бойко Таков, а от португалска Луис Филипе де Кастро Енрикес, Председател и Изпълнителен директор на AICEP. На церемонията присъстваха още посланикът на България в Португалия Н. Пр. Иван Найденов, както и началникът на кабинета на министъра Красимир Якимов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа.

Двете институции ще работят активно за засилване на бизнес контактите между малки и средни компании от двете страни чрез редица съвместни инициативи, сред които обмен на бизнес делегации, двустранни форуми и В2В срещи.

Министър Пулев посочи, че по данни на НСИ износът на България за Португалия за периода януари-юли 2022 г. нараства с 10,7% и възлиза на 163,3 млн. лв., спрямо същия период на 2021 г. „При вноса за първите седем месеца на годината цифрите са съответно 138,7 млн. лв. и повишаване от 17,6%. Търговското салдо към юли 2022 г. е положително за България в размер на 24,6 млн. лв.“, допълни той.

По думите му България и Португалия имат неизползван потенциал. Той обсъди с ръководството на Агенцията за инвестиции и външна търговия на Португалия задълбочаване на сътрудничеството в сферата на високите технологии, стартиращите компании и на киберсигурността.  Пулев подчерта, че Меморандумът ще насърчи и търговския оборот между компаниите от двете държави. „Въпреки че сме на противоположните краища на Европа с този Меморандум трябва да погледнем един към друг и да засилим партньорството“, изтъкна той.

Министър Пулев: Предстои инвестиция във Видин за 14 млн. лв. и 400 нови работни места

Министър Пулев заяви още, че страната ни се стреми да бъде врата за влизане на инвестиции към Европа от Близкия Изток и Азия. В рамките на провелата се среща след церемонията стана ясно, че страната ни ще посрещне португалска бизнес делегация в началото на 2023 г., както и че ще има павилион в рамките на едно от най-големите международни събития за технологии и дигитализация, което се провежда в Португалия -  Web Summit. Наред с това бяха обсъдени водещите сектори с най-голям потенциал за развитие на стокообмена, както и възможностите за бъдещо бизнес сътрудничество между двете страни.

Меморандумът предвижда двете организации да осъществяват сътрудничество при насърчаване и подпомагане на предприятията от двете страни чрез обмен на информация за законодателство в областта на търговско-икономическата дейност, насърчаване установяването на преки контакти между предприятия от двете страни, реализация на инвестиционни проекти и създаване на смесени предприятия, обмен на опит и на специалисти, обмен на публикации, съвместно организиране на бизнес форуми, конференции, семинари, търговски панаири, изложения, посещения на делегации и други промоционални прояви.

Константин Тодоров
396 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.04 | 20:07

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини