Никола Стоянов: Създаваме инвестиционна карта за реиндустриализация на България

  • 14 октомври 2022 11:26

  • 462
  • 3
Никола Стоянов: Създаваме инвестиционна карта за реиндустриализация на България
© Министерство на икономиката и индустрията
Слушай новината Слушай новината

Започва работа по създаването на инвестиционна карта за реиндустриализация на България, която ще е базирана на суровините, добивани в страната. За това се договориха министърът на икономиката и индустрията Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет и Българската минно-геоложка камара. По думите му, България разполага с големи количества подземни богатства, които към момента се използват изцяло за износ и това са пропуснати ползи за българската икономика.

„Страната ни трябва да спре да бъде донор на суровини за развитите икономики и затова нашата цел е да привлечем инвеститори, използващи нашите ресурси, възможно най-близо до тях“, заяви министър Стоянов. Той допълни, че от една страна това ще намали транспортните разходи на компаниите, а от друга - добавената стойност от тази индустрия ще остава в България.

„Чрез развитие на индустриални зони в близост до големите находища на подземни богатства и достатъчно атрактивни условия за инвестиции в тях, имаме всички шансове да привлечем стратегически инвеститори и да събудим производствения процес у нас. Това е гаранция за икономически растеж и увеличаване на доходите на населението в цели региони“, обясни икономическият министър.

От Българската минно-геоложка камара заявиха, че приветстват този подход и ще окажат пълно съдействие за неговата реализация. Предстои от Камарата да предоставят актуални данни за изготвянето на инвестиционната карта, която ще съдържа възможностите за конкретни производства по региони в страната, определени на базата на съществуващите суровини. Тя ще бъде представена на икономическите съветници в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ), които ще имат ключова роля за представянето ѝ пред чуждестранния бизнес. Ще бъдат идентифицирани ключовите предприятия във всеки сектор по света, използващи суровини, които могат да се добиват в България и пред тях ще бъдат презентирани инвестиционните възможности у нас.

Никола Стоянов: Военната ни промишленост има капацитет да участва в по-добра система за противовъздушна защита

По време на срещата бе коментирано, че се намираме в исторически момент, когато редица европейски производствени компании срещат сериозни трудности и търсят нови локации. Благодарение на осигурените енергийни доставки, страната ни се превръща в много атрактивна дестинация за инвестиции. Сега е моментът да представим активно всички силни страни на България, а бизнесът, държавата и общините да работят в максимално тясно сътрудничество, бе общото мнение на участниците в срещата.

От страна на Българската минно-геоложка камара участие в срещата взеха председателят на Управителния съвет Николай Вълканов и изпълнителният директор Иван Митев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
462 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
СВ И НЬО!

2022.10.14 | 16:10

3
ЗАЩО ДАНОН НЕ ИЗКУПУВА МЛЕКО, А ПОЛЗВА ВНОСНО СУХО? ОТКЪДЕ ГО ВНАСЯ? ДА С Е Р А НА МАЙКА ТИ В МУЦУНАТА!
СМЪРТ НА БЪЛГАРИЯ!

2022.10.14 | 15:38

2
С М Ъ Р Т НА БЪЛГАРСКИТЕ П С Е Т А !
PaulaFox

2022.10.14 | 11:39

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини