Енергийният министър разкри каква зима ни очаква и ще има ли режим на тока

  • 14 септември 2022 13:22

  • 3320
  • 3
Енергийният министър разкри каква зима ни очаква и ще има ли режим на тока
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Не се очаква да има режим на тока. България разполага с необходимото обезпечение. Енергийната система е тествана и е в добро състояние. Извършени са всички необходими ремонтни дейности така, че да обезпечим нормална работа на всички енергийни мощности. Замърсяването, за коеот съобщихме в Маришкия басейн, може би е единствената критична точка, която трябва да отсраним, тъй като потенциално подлежим на санкции и отнемане на дерогацията. Абсолютно сигурен съм, че режим на тока в България не се очаква. Това каза служебният министър на енергетиката Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския.

Енергийният министър: Москва е решила "Газпром" да не работи с България

Той припомни, че по програма интерконекторът с Гърция влиза в търговска експлоатация на 1-ви октомври. “В момента се изпълняват редица тестове и всякаква друга подготоявка. Всичко върви по план. От 1-ви октомври очаквайте по тръбата да потекат търговски количества газ. Тестовете са много комплексни. Целта е цялостно обезпечаване на оперативните възможности и системите на безопасност. Правят се много и най-различни тестове както на самия тръбопровод, така и на системата за управление. Капацитетът на тръбопровода ще осигури за България пълната възможност да получаваме газът ни с Азербайджан по договор. Това за нас е от изключителна важност, тъй като получавайки газа през този тръбопровод по договор, получаваме доста по-оптимална цена. Това е едно от основните предимства на тази мрежа. Има възможност да осигуряваме газ не само за България, но и за съседните държави. Договореното количество е 1 милиард кубични метра за година, който се подава равномерно през 12-те месеца”, добави министърът.

Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския обясни още, че за момента няма конкретни изисквания от Европейския съюч за таван на цената на газа. “На срещата в Брюксел бяха обсъдени няколко направления, целта на които е стабилизация на пазара на електроенергия и газ. Едно от тези направления е потенциално поставяне на таван на цената на газа най-общо и по-специфично на вноса на газ от Русия. Очакваме от ЕК конкретното предложение с конкретните цифри”, добави той.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
3320 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.09.14 | 15:10

2
Тоя няма ли да скрие някъде т.ъпата си селска мутра?
jorj

2022.09.14 | 13:56

1
Червен плужек!

Добави коментар

Водещи новини