В условия на инфлация: Да харчим или да пестим

  • 23 август 2022 11:40

  • 1643
  • 2
В условия на инфлация: Да харчим или да пестим
© Нова Нюз
Слушай новината Слушай новината

Над 85% от хората не планират финансите си за повече от 1 година. Пестенето е свързано с нормални дългосрочни цели. Инфлацията е много страшен процес, подтиква хората да мислят повече. Тя изяжда нашите спестявания. Това коментира Деян Василев от "Моите пари" за "Твоят ден" по Нова нюз.

Има значение и в какво влагаме средствата си. 

"Ако държим парите си в буркан, те ще бъдат изядени от инфлацията. Късите си пари хората трябва да държат в банки или в ликвидни средства. В краткосрочен план парите няма да донесат доходност. Ако едно домакинство има авариен фонд, е добре да влага парите си в инвестиционни инструменти с висока очаквана доходност. Ако човек успява да заделя 10-20% от доходите си, след като натрупа авариен фонд, може да инвестира в акции за дългосрочни спестявания. Ако над 40% от доходите се внасят за кредити, трябва да светне червена кампичка", подчерта експертът.

Британската инфлация ще надвиши 18% в началото на 2023 г.

Според него е добре човек да има кредит, ако лихвата не се покачи. "Ипотечният кредит при ниски лихви - за много хора си заслужава вместо да живеят под наем, да инвестират в жилище. Ако човек инвестира по 100-200 лева на американската борса, може да има печалба и в по-дълъг период от време, да има доходност, която бие инфлацията", заяви Василев.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1643 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.08.23 | 11:48

1
хахахаха, при слабо евро, купувайте американски балон акции

2022.08.23 | 12:51

2
И този е на американски биберон.

Добави коментар

Водещи новини