Ето кога инфлацията у нас ще достигне своя пик

  • 18 септември 2022 08:43

  • 5972
  • 4
Ето кога инфлацията у нас ще достигне своя пик
© Novini.bg/ Canva
Слушай новината Слушай новината

Инфлацията у нас ще достигне своя пик най-рано в средата на следващата година. Националната статистика ще продължава да отчита нови върхови стойности поне още една година, прогнозират финансисти пред БНР. 

Годишна инфлация за август почти 18% и най-висок ръст на цените при газа, битовите разходи и повечето от храните.

Бизнесът одобри: Линията на бедност става 504 лева

Поскъпването на живота ще продължава да се генерира от високите цени на горивата, от войната в Украйна и дори от политиките по Зелената сделка, казва финансистът Николай Павлов.

"Без да искам да тревожим хората, инфлацията ще остане по-дълго, но по-важното е, според мен, че ние следващите години ще се научим да живеем в инфлационна среда, по-висока от сегашната. Ако сега централните банки се стараеха да държат 2-3 процента, то най-вероятно ние ще държим инфлация между 4-6%. Вероятно влизаме в цикъл на скъпи суровини следващите години".

Според прогнозата на финансиста рекордни стойности инфлацията ще продължава да бележи най-малко още една година.

"Ако нещата в най-оптимистичния сценарий се развият добре, би трябвало, може би, края на следващата година или средата ѝ да сме били в пика на инфлацията. И предполагам, че тя ще е между 15 и 17%".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
5972 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ИСТИНАТА

2022.09.18 | 12:27

4
Хайде де, хайде де, хайде де, нека ЧУЕМ ИСТИНАТА за:КТБ, ПЪТНАТА КАРТА, НОЩНОТО ШКАФЧЕ, Мата Хари, гласът от ЗАПИСИТЕ, ХАЗАРТА, Барселона, Капитан Андреево,..........................., за МИЛИОНИТЕ, МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ОПГ "герб", за да ВИДИМ ВИНОВНИТЕ!!! От КАКВО се СТРАХУВАТЕ???? БЪЛГАРИТЕ ИСКАТ ТОВА!!! НАРОДЕ????
Слава на РУСИЯ!!!

2022.09.18 | 12:06

2
За рекламации и оплаквания, моля обърнете се към тиквоча и неговите добри приятели бърозу, сарко, меркел, орбан и сервитьорчето на торта "Сахер".
Слава на РУСИЯ!!!

2022.09.18 | 12:07

3
И разбира се, към тиквения кумир, питерския гамен володя с кученцето.
Продължаваме ИЗМАМАТА!

2022.09.18 | 09:16

1
За рекламация и оплаквания моля обърнете се към Кики тъпото!

Добави коментар

Водещи новини