Експресно проучване за хляба показа: Цените са паднали с едва 2-6%

  • 12 юли 2022 09:49

  • 1506
  • 4
Експресно проучване за хляба показа: Цените са паднали с едва 2-6%
© Novini.bg/ Canva

В периода 06-09.07.2022 г. ИССИ на КНСБ проведе експресно проучване относно настъпилите промени в цената на хляба след гласуваната мярка с актуализацията на държавния бюджет за 0% ДДС върху хляба и брашното.

Всичко по темата:
Антикризисните мерки на кабинета Петков 151

В обхвата на проучването са 20 областни града, малки и големи търговски обекти в тях. Наблюдавани са пет вида хляб, като са отчетени грамажите с оглед калкулиране на цената за килограм (т.е. подаденият грамаж и цена за съответния град се преизчислява в килограм).

Мариана Кукушева: От днес хлябът във всички търговски вериги е с 20% по-евтин

Резултатите от изследването като цяло потвърждават намаляването на цените на хляба. Наблюдава се обаче силна диференциация в намалението между вида на търговските обекти и между отделните области. Макар и на места да се наблюдава спад до 20% в продажните цени, то осреднените стойности за 20-те града показват по-слабо намаление в диапазон 2 - 6%.

В сравнение с вида на търговските обекти по-силно изразено намаление има в големите търговски обекти (София, Пловдив, Перник, Разград, Пазарджик), в които достига до 20%. Докато в наблюдаваните малки търговски обекти се регистрира символично намаление и преобладават градовете, при които цените се задържат на същите нива.

Различия в степента на намалението се наблюдава и по видове хляб. Прави впечатление, че при типовия хляб няма спад, а по-скоро цените се задържат на същите нива спрямо месец юни.

Таблица за средните изменения на цените на хляба в големите и малките търговски обекти спрямо края на юни 2022 г.

След допитване до хлебопроизводителите от наблюдаваните региони се очертава нагласата за допълнително намаляване на цените след 11 юли. Производителите от Добрич и Кърджали пък не дават заявка за спад на цените. Според тях това се дължи както на по-ниската продажна цена в тези населени места, която изостава спрямо отчетената в страната, така и на по-високите разходи за брашно, ток, газ, вода, горива, работни заплати. От изключителна важност е и спускането на методически насоки за прилагането на мярката. Според хлебопроизводителите е нужна разяснителна кампания за приложението ѝ по веригата.

Резултатите от проучването се подкрепят от данните на КЗП от направените проверки в периода 02-05.07.2022 г. Част от търговските вериги веднага са намалили цените с 20% на всички видове хляб вследствие на въведената нулева ставка на облагане. Отчетеното намаление не е резултат от текуща промоционална акция и се очаква да се задържи в дългосрочен план.

От Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите потвърдиха намаляването на цените. Според тях от 11 юли се очаква то да е факт във всички търговски вериги и за всички разновидности хляб. От Съюза защитиха няколко тези: липсата на намаление ще е индикатор за това кои са производителите на „светло“ и кои в „сивата икономика“, но и кои вериги/продавачи „спекулират“ и задържат цената; възможно е ново намаляване на цената на хляба след ефективното прилагане на нулевата ставка за зърнопроизводителите (т.е. в компонентата на брашното).

Нинова показа промоция в супермаркет и се похвали: От днес хлябът е по-евтин с 20% във веригите

В заключение - намалението на цените на хляба е факт, но все още е слабо разпространено във всички търговски обекти. Очакванията са през следващите седмици да обхване всички градове и търговски обекти макар и в различна степен.

Радина Лазарова
1506 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Еми...

2022.07.12 | 10:03

1
В Бългapия нямa кoнкypeнция зa нищo - всичкo e paзпpeдeлeнo мeждy eднa-двe мyтpeнски шaйки и тe ефективно изпразват джo6oвeтe нa нapoдa. Видимите peзyлтaти нa тиквeния peжим.

2022.07.12 | 12:04

3
Майка ти,където те е родила е била най-кухата тиква,Еми
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.07.12 | 11:37

2
Героите на Румен Радев ни доведоха САМО ЗА ГОДИНА с над 20$% инфлация! Ако преди бяхме бедни сега сме църковни мишки :)

2022.07.12 | 12:14

4
Вярно ли някай си мислеше, че 0% ддс ще намали цената на хляба ? Просто се обслужват частни интереси в определени области на бизнеса. Държавата затъва, докато някой си трупа пачки от невнасяне на данъци, факт !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини