Сиренето и кашкавалът продължават да поскъпват, хлябът няма да поевтинее

  • 23 май 2022 09:34

  • 949
  • 2
Сиренето и кашкавалът продължават да поскъпват, хлябът няма да поевтинее
© Novini.bg

От Българската академия на науките прогнозираха над 200% скок в цените на храните при песимистичния вариант и 50% при оптимистичния. 

Всичко по темата:
Антикризисните мерки на кабинета Петков 154

"Трудно е да се правят дългосрочни прогнози за цените. Ако военният конфликт спре след 3 месеца, може ситуацията със зърнените храни да се обърне. Ако ескалира - тенденциите никак няма да са добри", коментира председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов в студиото на "България сутрин".

Депутат от ДБ: По-бедните хора няма да усетят облекчението на ДДС ставката на хляба

По негови прогнози дори Русия да спре износа на зърно, България има достатъчно количества, за да задоволи собствените си нужди, но цените на световния пазар ще скочат. По думите му цената на олиото се е стабилизира на около 5 лв. след пика на поскъпването около 8-9 март.

Млечни продукти

Поскъпването при сиренето и кашкавала се наблюдава вече няколко месеца. Тенденцията е то да продължи.

"При основните хранителни продукти почти навсякъде има задържане на цените. При млечните има тенденция за нарастване. Преди 6 месеца увеличението беше 25% на годишна база при сиренето и кашкавала, сега е 35%", уточни Иванов пред Bulgaria ON AIR. 

Той прогнозира, че ще се стигне до точка на насищане, но ключов за сектора е енергийният пазар. 

Зеленчуци

Цените на картофите, морковите и лука са като тези преди година, поевтиняване има при лимоните и ябълките. Прогнозата при зеленчуците е те да са на поносими цени, не се очаква драстично поскъпване. При картофите може да се стигне до свръхпредлагане, което е добре за клиентите, но ще донесе загуби на производителите.

Месо

Без осезаема промяна в цената е свинското месо. 

"Има голямо предлагане на свинско. Това не е добра новина за свинепроизводителите. При нарастване на разходите ще доведе до намаляване на животните. А като намалее предлагането, цените ще тръгнат нагоре", коментира Иванов. 

Той подчерта, че при пилешкото месо има стабилизация на цената в последните 20 дни - около 5 лв. за килограм. След поскъпването на яйцата - сега цената се е задържала на около 27 ст. 

Хляб

Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища не прогнозира поевтиняване на хляба, въпреки предложеното 0% ДДС.

"Това ще е мярка, която ще облагодетелства производителите. По-скоро ще окаже влияние върху задържането на цената, много са дисбалансите, за да се стигне до понижение. Търсенето на хляб не е много голямо", подчерта Владимир Иванов. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
949 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.05.23 | 11:37

2
Къде сте протестъри от 20 год? Давайте да скандираме искаме промяна. Къде са бесилките, ковчезите, развалената риба, палатките? Къде сте майки с болните дечица, добре ли ви е така? Наздраве.
Киро Простото

2022.05.23 | 10:31

1
Еее според държавата и КИРО ПРОСТОТО ИНФЛАЦИЯТА Е 14.4% не инфлацията минава 80% педермиш. Вземи и си наври дипломата от ХАРВЪРТУ У ГЪЗО КУХАР!!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини