Близо 12 на сто годишна инфлация в България, прогнозира ЕК

  • 16 май 2022 13:07

  • 501
  • 0
Близо 12 на сто годишна инфлация в България, прогнозира ЕК
© Novini.bg

Очаква се цените на газа да поскъпнат еднократно заради спрените доставки на синьо гориво от Русия, но това ще бъде компенсирано от доставки от алтернативни източници - това се казва в огласената пролетна прогноза на Европейската комисия в частта ѝ за България. Същевременно прогнозната инфлация за тази година за страната ни е 11,9 на сто, като тя ще спадне до 5 на сто през следващата.

Руската агресия в Украйна и санкциите върху руската икономика добавят още предизвикателства през производствения и търговския сектор. Макар че прекият износ на страната към Украйна и Русия е сравнително малък - около 1,3 на сто, общият негативен ефект на войната върху външното търсене ще ограничи динамиката на износа, се казва в документа. 

ЕБВР намали пак прогнозата си за икономическия растеж на България

БВП за тази година ще намалее до 2,1 на сто, но ще се повиши до 3,1 на сто догодина. Заради отражението на високите енергийни цени върху икономиката, фирмите ще се опитат да омекотят удара като ограничат растежа на номиналните възнаграждения, замразят разкриването на нови работни места и инвестициите. Тази тенденция ще доведе до стабилизирането на безработицата под 5 на сто.

Инфлацията на енергийните цени ще набира скорост до средата на тази година, след което постепенно ще спада и ще стигне отрицателна нива през 2023 година, като бавно ще следва очакваното постепенно спадане на цените на газа и петрола на международните пазари, се казва още в прогнозата. 

Радина Лазарова
501 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини