Готвят законодателни промени, за да ремонтират стената на язовир Бели Искър

  • 25 януари 2022 21:22

  • 3244
  • 1
Готвят законодателни промени, за да ремонтират стената на язовир Бели Искър
© pixabay

Готвят се законодателни и нормативни промени, които да направят възможен ремонтът на стената на язовир "Бели Искър" и той да започне още през лятото. Това стана ясно след среща на народни представители с областния управител на Софийска област Иван Иванов.

Язовирът е едно от най-старите ни хидротехнически съоръжения. Ремонтиран е само веднъж през 2008 година, а стената му се нуждае от спешно укрепване.

Кирил Петков: По-скоро трябва да се приеме нов план за управление на язовирите

Досега ремонт на язовир "Бели Искър" не можеше да бъде направен, тъй като не е ясно кой отговаря за него. След поредица от законови и нормативни актове през годините, отговорността за водното съоръжение е размита между няколко институции.

"Язовирната стена е неизправна и частично работоспособна. Така е посочено в експертизата. Взимат се мерки, нивото на водата се поддържа на кота 1876 м, както са предписали експертите, но трябва да сме защитени от природни бедствия, земетресения и други. Язовирът все още не е опасен, но ние считаме, че максимално бързо трябва да започнат действия по ремонта на тази стена. Считам, че трябва да стане през това лято", заяви Иван Иванов, областен управител на Софийска област.

Мая Йорданова
3244 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
????

2022.01.26 | 07:38

1
Но защо?! Защо не предоставим язовира на "другарката" Лиляна Винеткова, да го "ремонтира ПОД ВОДА"?!?!?! Та ТЯ, нали натрупа опит с "ремонта" на язовир "Студена"!!!??? Там ТЯ въведе "ИНОВАТИВЕН" проект, чрез който още НЕ МОГАТ да намерят ПОТЪНАЛИТЕ ТАМ МИЛИОНИ ЕВРО!!!

Добави коментар

Водещи новини