Експерт: С геотермална енергия парното на София щеше да е евтино

  • 14 януари 2022 18:38

  • 1381
  • 0
Експерт: С геотермална енергия парното на София щеше да е евтино
© Булфото (архив)

Ако София би използвала геотермална енергия за отопление на сградите, цената на парното би била значително по-ниска, това каза енергичният експерт Иван Хиновски пред в. Стандарт.

По думите на специалиста геотермалната енергия е много евтина.

"Преди 8 години правихме проучване с една германска компания за подобна инсталация до София. Топлинната енергия от тази инсталация тогава щеше да се продава на потребителите за не повече от 40 евро на мегаватчас при комбинирано производство. Сега цената на топлинната енергия на Топлофикация София е над 75 евро за мегаватчас", каза той.

Енергиен експерт: При тези цени на газа, парното трябва да скочи с 50%

Хиновски поясни какво е това геотермална енергия. "Това е възобновяем енергиен източник, който десетки години се развива по света, в Европа, а напоследък и в Турция. Това е технология за използване на високия температурен градиент на подпочвените слоеве на дълбочина 15-20 до 50 метра. Топлината се извлича на повърхността чрез инсталации, чрез които впоследствие се произвежда пара, оттам чрез парогенератори и парни или газови турбини се произвеждат топлинна и електрическа енергия по комбиниран цикъл", разказа той.

Валери Зайцев
1381 0

Свързани новини

Водещи новини