По-високи данъчни облекчения ще могат да ползват родителите на деца с увреждания

  • 28 ноември 2021 11:21

  • 1092
  • 1
По-високи данъчни облекчения ще могат да ползват родителите на деца с увреждания
© Novini.bg

По-високи данъчни облекчения ще могат да ползват родителите на деца с увреждания, припомнят от НАП. Данъчната отстъпка е значително по-висока в сравнение с предходни години и ще се прилага еднократно само за доходите от 2021 г.

За да ползва данъчните облекчения, физическото лице /включително едноличен търговец/ трябва през 2021 г. да е получавало доходи, облагаеми с годишни данъци /данък върху общата годишна данъчна основа или данък върху годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец/. Хората без доходи, или само с необлагаеми такива като обезщетение за майчинство например, както и само с доходи, облагаеми с окончателен и/или патентен данък, не могат да се възползват от облекченията, но това може да направи другият родител, допълват от НАП.

Осигуряват безплатна патронажна грижа за всички новородени

За тази година сумите, с които е възможно да се намали общата годишна данъчна основа при ползване на данъчно облекчение за деца са: 4500 лв. за едно дете, 9000 лв. за две деца и 13 500 лв. за три и повече деца. За отглеждане на едно дете с увреждания намалението за тази година е в размер на 9000 лв.

Непроменени остават условията за ползване на данъчните облекчения за деца и деца с увреждания. Те са подробно описани в сайта на НАП, а през следващата седмица предстои да бъде публикувана повече информация и във Фейсбук страницата на ведомството. Едно от най-важните изисквания за прилагане на облекченията е лицата да нямат задължения, подлежащи на принудително изпълнение.

От НАП съветват гражданите да проверят с персонален идентификационен код данъчната си сметка онлайн за задължения преди да ползват данъчно облекчение, за да избегнат неудобства.

Данъчните облекчения могат да се ползват по два начина, както и досега. Единият е с подаване на декларация пред работодателя по основния трудов договор в периода от 30 ноември до 31 декември. В този случай работодателят може да възстанови данъка в срок до края на януари 2022 г. Втората възможност за ползване на данъчното намаление е с подаване на годишна данъчна декларация в НАП в срок от 10 януари до 3 май 2022 г., като паричните суми ще бъдат възстановени след проверка от приходната агенция в срок от 1 месец след подаването на декларацията.

Радина Лазарова
1092 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
БайГан

2021.11.28 | 12:46

1
каква файда ?!?!? 90 процента от децата който уж са с увреждания са на мургавите сънародници те данъци не плащат ... иначе да трябва да се ползват някакви облекчения ама едва ли данъчни , грижи са нужни ...

Добави коментар

Водещи новини