Данъчни облекчения при ремонт на жилище! Как може да се възползваме?

  • 28 януари 2022 11:01

  • 9616
  • 4
Данъчни облекчения при ремонт на жилище! Как може да се възползваме?
© NOVINI.BG

От началото на 2021 г. влезе в сила данъчно облекчение за ремонт на жилище и хората реално сега за първи път могат да се възползват от него.Това става с подаване на годишна данъчна декларация за доходите. Облекчението позволява хората да намалят годишния си облагаем доход за 2021 г. с направените разходи за труд в размер до 2000 лв. при ремонт или подобрение на притежаван от тях жилищен имот. Тъй като данъкът върху доходите е 10%, реално дължимите данъци може да бъдат намалени с до 200 лв.

Отстъпката не може да се ползва за  вложените строителни материали, я само за труда на майстора, който трябва да е  регистриран търговец посочи говорителят на НАП Бургас Христо Узунов.

„Данъчното облекчение  важи за всякакъв тип ремонти, например смяна на паркет, на мебели, ремонт на  кухня, на ВиК и ел. инсталация и др. , но става дума за жилищни имоти, а не за офиси или имоти в търговски предприятия. Основно изискване е ремонтът да е документиран, да е легален  от данъчна гледна точка, като с тази отстъпка НАП цели постигане на по - голяма прозрачност и отчетност в този сектор", каза той, предаде БНР.

Изисква се имотът да е собствен или съсобствен. Когато недвижимият жилищен имот е собственост на повече от едно физическо лице, облекчението може да се ползва от всеки съсобственик, при условие че общият размер на облекчението, ползван от всички съсобственици, не превишава сумата от 2 000 лв

Облекчението може да се използва само за имот в България. Друго важно условие е жилището да не е част от имуществото на фирма. 

Трябва да пазите платежния документ, фактурата или касовия бон за положения от майстора труд, който трябва да бъде посочен на отделен ред . Няма нужда да изпращате фактурата до данъчните, но трябва да я пазине, защото след порверка те може да ви я поискат. 

До края на декември може да поискаме данъчни облекчения за децата

Десислава Станева
9616 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.01.28 | 14:37

4
То няма майстори регистрирани.И касови бележки няма недават във всички магазини.

2022.01.28 | 14:03

3
Поредната тъпня. Голямо облекчение.смешници.
Ху кеърс

2022.01.28 | 12:40

2
Данъци не плащам и печеля повече от депутатите хахахаах.такаче тая оферта си я заврете в данъчните задници.

2022.01.28 | 12:00

1
Когато осъдите олигарсите, които Гешев подхвана, и онези от Президентството също, тогава ще се възползваме от това право по-горе.

Добави коментар

Водещи новини