От утре започва подписването на договори за изплащането на компенсации на бизнеса заради цените на тока

  • 08 ноември 2021 17:46

  • 1697
  • 0
От утре започва подписването на договори за изплащането на компенсации на бизнеса заради цените на тока
© Pixabay

От утре министърът на енергетиката Андрей Живков започва подписването на типови договори във връзка с изпълнението на програмата за компенсиране на бизнеса заради растящите цени на електроенергията.

Такива договори, с които стартира практическото изпълнение на програмата, ще бъдат сключени с търговците на електрическа енергия, доставчиците от последна инстанция, производителите, които продават директно на крайни небитови клиенти и оператора на организирания борсов пазар на електроенергия. Първи сред тях, в рамките на утрешния ден са поканени ТЕЦ "Марица Изток 2" ЕАД, ЕСО ЕАД, АЕЦ "Козлодуй" ЕАД, Енерго про, ЧЕЗ и ЕВН.

Бизнесът иска оставки в КЕВР заради цените на природния газ

Сключването на договорите е необходим етап от реализацията на програмата за компенсиране на бизнеса, която предвижда всички небитови крайни клиенти да бъдат подпомогнати с по 110 лв. за всеки мегаватчас използвана електроенергия.

Програмата действа в период от два месеца – октомври и ноември, като плащанията по договорите ще се извършват след получаване на положително становище от Европейската комисия.

Владимир Василев
1697 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини