Велев: Ако не се гласуват компенсации за бизнеса заради тока, вадим снимките на виновните депутати

  • 30 юни 2022 12:24

  • 1834
  • 1
Велев: Ако не се гласуват компенсации за бизнеса заради тока, вадим снимките на виновните депутати
© Кадар - Нова Нюз
Слушай новината Слушай новината

Ако депутатите не вземат решение компенсациите за бизнеса заради високите цени на електроенергията да продължат след 1 юли, работодателските организации ще извадят снимките на депутатите, за да е ясно кой е виновен. Това обяви в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS Васил Велев, предс. на УС на Асоциацията на индустриалния капитал. 

Той точни, че говори от името на всички работодатели. "Много е важно да се знае кой ще бъде виновен да се качат два пъти цените в магазините:, посочи Велев. Той обясни, че това ще стане, ако не се гласуват компенсациите, тъй като цената на електроенергията е главната причина за инфлацията.

"Ако не бъдат приети нашите предложения, инфлацията ще се удвои.  Това означава свиване на производствата, задържане на работните заплати, и поради инфлацията спестяванията да се стопят". Оттам - и обедняване на хората, добави Велев.  

След компенсирането в държавната енергетика ще остане 1 млрд лв. или 5 пъти повече пари, коментира още председателят на УС на АИКБ. „Пари има достатъчно, ако не се крадат”, категоричен е той. По думите му това са пари от бюджета, а от изработрени от храта в предприятията и част от тях трябва да се върнат като компенсации, както правят в други страни от ЕС.

Икономисти обясниха докога ще растат цените у нас и какъв ще е скокът на инфлацията наесен

Непредвидимостта, в която в момента работят предприятията и особено след като депуттаите от ресорната комисия отхвърлиха предожението на бизнеса за продължаване на компенсациите от 1 юли, Велев обясни така: "До днес има компенсации, от утре нямаме никаква предвидимост. Не знаем за утре каква ще ни е цената – 700 лв. или 250 лв". 

Ако цените скочат 4 пъти от утре, много предприятия ще спрат работа, допълни той.

Калина Христова
1834 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.06.30 | 13:41

1
те вече фалираха доста голям процент от по - малките! до края на годината ще има още!

Добави коментар

Водещи новини