Велев: Пазарът на електроенергия е счупен, има ненормална рентабилност

  • 08 октомври 2021 10:27

  • 1218
  • 5
Велев: Пазарът на електроенергия е счупен, има ненормална рентабилност
© bulphoto/архив

Засилва се недоволството на работодателите от безпрецедентно високите цени на електроенергия. Предстоят ли фалити на предприятия и спад на производство в цели сектори?

"Нещо в пазара на електроенергията на Европа е сбъркано. Идва време да кажем, че "царят е гол" и трябва този пазар да се преуреди. Той е счупен. 10% от централите са на газ, който е поскъпнал. Потребителите са изправени пред избори - дали да спрат или да продават на загуба", посочи пред Bulgaria ON AIRпредседателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

По думите му една огромна част от енергетиката трупа огромни печалби.

"Вече има гласове в Европа, че трябва по друг начин да се регулира пазарът на електроенергия на едро. Целта на пазарите на едро е да се достави достъпна, чиста и сигурна енергия. Очевидно тя не е достъпна и така уреденият пазар не се справя със задачата, която е представена пред него", уточни Велев.

Председателят на АИКБ каза, че се говори за това, че трябва на база средно претеглена себестойност на произвежданата енергия плюс нормативна рентабилност да се получава цената, по която да се снабдяват потребителите.

"В ситуации като тази това трябва да се направи. Свободният пазар не работи. Има ненормална рентабилност в стотици проценти. Нормалната рентабилност е 10-15% продажби, печалби към продажби", коментира Велев.

Според него няма как предприятията да оцелеят без компенсации на надвзетите суми. Той изтъкна, че със сигурност много от тях ще ограничат дейността си.

ЕК с инструменти срещу високата цена на тока

"Настояваме сега, по 100 лв. на мегават час, да се компенсират потребителите на свободния пазар. Над 50% от тези надвзети суми се събират в АЕЦ "Козлодуй". При тези цени той ще има над 1,5 млрд. свръхпечалба", добави той.

"Сметките получи и малкият бизнес. Те са двойни спрямо сметките от преди един месец. Цените продължават да растат. За много сектори това не са символични разходи. Сметките превишават сумите, които са им за работни заплати. Изправени пред ситуация да не могат да платят заплати, много предприятия ще спрат работа", категоричен е Велев.

Председателят на АИКБ коментира, че това, което трябва да се случи, е надвзетите пари да бъдат върнати на всички потребители на свободния пазар.

Десислава Станева
1218 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2021.10.08 | 12:43

5
Хората обедняха и огладняха при военната хунта на метежника Р.а.д.е.в. Излъгани, ограбени, гладни и озлобени срещу д.и.к.т.а.т.у.р.а.т.а на Фатмака хора, работници чакат от половин година да си получат заплатите.

2021.10.08 | 12:41

4
сбъркан си ти комунист мръсен

2021.10.08 | 11:19

3
„Пазарът на електроенергия е счупен“, понеже сте некадърници, и трябва да си хвърлите оставките, за да дойдат хора които ще и бива и не за разлика от вас!

2021.10.08 | 10:34

1
Хахахахаххаа, любимо ми е, когато "бизнесът" се оплаква от свободния пазар.

2021.10.08 | 11:18

2
И когато говорят за цените в Европа че са по-ниски, но не казват че работодателите там плащат по-големи заплати от тях

Добави коментар

Водещи новини