Васил Велев за скока на цените на тока: Ако държавата не се намеси, животът ще спре

  • 18 октомври 2021 14:29

  • 1621
  • 8
© Novini.bg

Ситуацията е безпрецедентна, в нашия живот не сме виждали такова нещо. Цените на тока са 3-4 пъти по-високи, отколкото през миналата година. От над 600 000 фирми ще се изсмуче ликвидност за 2-3 млрд. лева. Това каза председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев по време на инициираната от президента Румен Радев кръгла маса на тема "Мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Подготовка на позиция на България пред ЕС", предаде репортер на Novini.bg.

Всичко предложено дотук не върши работа, ситуацията е извънредна и трябват извънредни мерки. В бюджета има свръхприходи. За тези две тримесечия само АЕЦ "Козлодуй" ще продаде ток със свръхпечалба 1,8 млрд. лева. На още няколко места има подобни печалби. Тези пари могат бързо да се върнат там, откъдето са взети. Защото в противен случай животът ще спре. Още в началото на ноември могат да се компенсират тези 600 000 абоната за свръхсметките им за юли, август и септември. Има ги парите, има го и механизмът, заяви Велев. По думите му това не е държавна помощ, защото се помага на всички.

Той е на мнение, че предлаганата от служебното правителството помощ от 50 лева за мегаватчас вече е крайно недостатъчна. 

Това е брутална намеса в икномиката, промяна на пазарните механизми, връщане към едни други времена. Освен за решаването на кризата, трябва да се мисли и за последствията за пазара, каза в отговор президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Българската икономика и индустрия трябва да оцелеят и държавата трябва да е партньор. Това трябва да бъде обсъдено, добави държавният глава.

НА ЖИВО: Румен Радев за скъпите ток и газ: Може да стане каскада от кризи, трябват ясни и навременни мерки

Зам.-председателят на Конфедерацията на работодателите и индуструалците в България Николай Вълканов каза, че от КРИБ искат дългосрочни енергийни договори, поне едногодишни. Нашата продукция е фиксирана и ние искаме да си знаем разходите, заяви Вълканов.

Президентът на КНСБ Пламен ДимитровПламен ДимитровПламен Димитров е президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), който уточни, че говори от името и на другия голям синдикат в България – КТ "Подкрепа", каза, че според синдикатите България трябва да подкрепи предложението на Европейската комисия за обща европейска газова банка. Трябва да омекотим очаквания ръст на цените за домакинствата от 1 януари. Трябва да бъдат подпомогнати най-уязвимите групи. Спрямо извънредната ситуация правителството трябва да утвърди нова минимална работна заплата още тази есен. Смятаме, че минималната заплата трябва да стане 700 лева още от 1 ноември, за да може в Бюджет 2022 да стане 760 лева, каза още Пламен ДимитровПламен ДимитровПламен Димитров е президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

Константин Тодоров
1621 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Гранимед

2021.10.19 | 10:35

8
С една дума спекула, а народа лапа мухи. Ако това бе в Гърция не обща стачка, а с камъни щяха да ги гонят до дупка, за да не се повтаря.
Predator

2021.10.18 | 16:20

4
Тук и по принцип всеки може да коментира всичко. Емоционално коментираме, а едва ли всички сме наясно, как се управляват тези процеси в държавата. Аз примерно не знам, може би и някой от вас също. Какво да правим токава? Ако всички тук ни съберат, дали ще решим проблема? Някакви конкретни и смислени предложения?

2021.10.18 | 16:52

7
Изнасяйте тока само от ВЕИтата, той е по 600 лв. мегаватчаса, сега го плащаме ние - домакинствата. Енергийния микс за домакинствата е 240 лв./МВтч от десет години, всички си траят, дадоха същата цена на бизнеса и те ревът до бога.
Е то е видно!

2021.10.18 | 16:31

6
От цялата простотия Прокопа пълни гуша!
Е

2021.10.18 | 16:30

5
Че той е спрял!
chk

2021.10.18 | 16:03

3
Плешивият лешояд трябва да бъде СЪДЕН и да лежи в затвора!! Заради Мучно сме в това положение!!!

2021.10.18 | 15:39

2
Спрете износа на ел. енергия с правителствен мораториум. Аман от източване на държавните фондове.
????

2021.10.18 | 15:27

1
"Другарю" Велев, а до кога МАФИЯТА ще се КРИЕ зад думичката БИЗНЕС, КОГА ще започнем да назоваваме РАБОТИТЕ извършвани в икономиката ни с ИСТИНСКИТЕ им ИМЕНА???? Стига с този "БИЗНЕС"!!!

Добави коментар

Водещи новини