Мерките за цената на тока: Красимир Дачев с коментар

  • 28 септември 2021 09:08

  • 62117
  • 2
Мерките за цената на тока: Красимир Дачев с коментар
© БНТ

Държавата ще компенсира високата цена на тока за бизнеса, като връща на фирмите по 50 лева за мегаватчас използвана електроенергия.

Заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев заяви пред БНТ, че това е едно от трите възможни решения. Премиерът е обещал да намери решение и не е точно това, което беше предявено пред него, но е стъпка в правилната посока, каза Дачев.

Шефът на КЕВР: В следващите три месеца цените на тока и парното няма да се пипат

Той обясни, че тези 50 лв. се изчисляват на база какво надплащат, извънредно на това, което е планирано. 50 лв. са възможности, които има държавата. По интересна е точката за търговете, каза Дачев.

Живков: По-ниски цени на тока за бизнеса ще има чрез преразглеждане на доставчиците

За това как КЕВР ще наложи по-стриктен контрол върху работата на Българската независима енергийна борса, Дачев коментира, че това е едно пожелание, което няма практическо измерение.

КЕВР не е силова структура, която да работи онлайн, тя постфактум преглежда нещата как става и взима решения. Единствено превенцията за наказанията, които издава КЕВР, може да предпазва хората. КЕВР няма функция онлайн да следи тези неща, каза Дачев.

Той заяви, че всички мерки, които е трябвало да бъдат взети, са взети. Но проблемът е, че в енергетиката не става ден за ден. Ремонтите, които са просрочени с години, не могат да бъдат пуснати за два дни. Търговете също искат време.

Дачев прогнозира, че процесът с търговете ще бъде изкривен във времето и след 6 месеца ще бъдем свидетели на същата ситуация, както до този момент.

Радина Лазарова
62117 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ti

2021.09.28 | 09:19

2
smeshnik obiasni zashto niakoi proizvejda tok a drug go preprodava eto ot tam e problemat smeshniko.

2021.09.28 | 09:13

1
Е6а мама му, т.нар. "капиталисти" пак се уредиха с държавна кльопачка.

Добави коментар

Водещи новини