Гледай на живо

Ники Михайлов и Иван Горанов се завръщат в титулярния състав на Левски за гостуването във Враца, "сините" търсят първа победа в първенството

Иван Нейков: 50-те лева са социално подпомагане, нямат общо с пенсионното осигуряване

  • 19 юли 2021 15:58

  • 9181
  • 1
Иван Нейков: 50-те лева са социално подпомагане, нямат общо с пенсионното осигуряване
© Novini.bg

"Проблемът с осъвременяването на пенсиите е от над 10 години, но сега заговорихме за него заради въпроса - какво да правим с 50-те лева към пенсиите. Тези 50 лева нямат нищо общо с пенсионното осигуряване, това е класическо социално подпомагане. В управлението имаше много хора, които не правеха тази разлика. Затова сме в ситуация, в която не можеш да дадеш заден ход, защото ще станеш лош". Коментарът пред БНР е на Иван Нейков, директор на Балканския институт за социална политика и бивш социален министър. 

Той посочи, че има проблем, който трябва да бъде решен в системата на социалното осигуряване - как да премахнем тази водеща до несправедливост разлика между стари и нови пенсии. 

Иван Нейков разкри кой е минусът на Швейцарското правило при пенсиите

"Въпросът е как ще го направим. Експертите са раздвоени. Единият вариант е да се стъпи върху базата на осъвременяване, свързано с увеличаване на осигурителния доход през годините. Другото предложение е да стане въз основа на увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж във формулата, по която се изчисляват пенсиите. И двата варианта са възможни. Има обаче едно натежаване към втория вариант, тъй като този начин е по-лесен за управление. Но при него пенсиите - най-ниската и най-високата, отново ще се отдалечат. Затова първият вариант е по-справедлив. Хората не ги интересуват формулите, трябва да им бъде обяснено, че осъвременяването ще коригира само част от пенсиите", допълни Нейков в предаването "12+3". 

Той подчерта, че "горещият картоф" попада в ръцете на новия парламент и на новото правителство. 

Теодора Александрова
9181 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
златарчанин 5090

2021.07.19 | 16:42

1
а защо някои пенсионери не получиха нито лев от януари до сега от тези 50 лв ,нито пък по 120 лв , а са с пенсия от 280 лв.Кой им ги открадна?

Добави коментар

Водещи новини