Иван Нейков пред novini.bg: Правят се подаръци - пенсии, зад които не стоят реални осигуровки

  • 21 октомври 2020 17:31

  • 6343
  • 0
Иван Нейков пред novini.bg: Правят се подаръци - пенсии, зад които не стоят реални осигуровки
© бнт/архив/

Откъде ще дойдат парите за увеличените пенсии по време на икономическа рецесия, поради ковид кризата, в което над 600 000 души у нас, заети в публичния сектор не плащат осигуровките си? Верни ли са прогнозите, че дефицитът в пенсионните фондове на държавното обществено осигуряване догодина ще надхвърли 5.6 млрд. лв., а разходите за пенсии за пръв път ще надминат 12 млрд. лв.? Потърсих за коментар по тези въпроси бившия социален министър Иван Нейков, който сега е директор на Балканския институт по труда и социалната политика.

Има само един възможен начин да се попълнят празнотите в бюджета на НОИ и той е през републиканският бюджет. Проблемът е в това, че стъпките, които се предприемат водят до увеличаване на дупката в НОИ и от тук расте сумата, която минава от републиканския към института. Става въпрос за онези по 50 лв. върху пенсиите на възрастните хора, както и за 1 800 000 000 лева, които се предвиждат за увеличаване на минималната пенсия по административен път на 300 лв.. Тези действия увеличават дефицита на осигурителния инсдтитут, защото срещу тях не влизат реални вноски - осигуровки. Щом плащаш, но нямаш постъпления, то дупката в бюджета расте и се запълва от нашите данъци, които внасяме в републиканския бюджет.

В следващите 10 години тази тенденция ще се запази,

защото липсва политика на осигуряване на финансова стабилност на НОИ. Имаме политика на правене на подаръци, зад които не стоят реални осигуровки. Затова още поне 10 години републиканският бюджет ще трябва да захранва този на осигурителния институт, за да може да се изплащат пенсиите.

Мика Зайкова пред novini.bg: Бъдещите пенсионери отсега са обречени на мизерия

Изходът от тази ситуация е или да се увеличат осигуровките, или да растат доходите.

Само това е пътят, по който може да се спре дефицита в осигурителния бюджет и да се ограничат трансферите от републиканския. Не съм оптимист, че това равновесие може да се постигне преди посоченият срок от мен тук - 10 години. Иначе, както неведнъж съм казвал пред медиите, политиците не бива да пипат пенсионният осигурителен модел с користни цели, за да получават някакви благодарности. Те трябва да са наясно, че пенсионният модел е опората и стабилността на всяко цивилизовано общество.

Аделина Делийска
6343 0

Свързани новини

Водещи новини