Иван Нейков: В бюджета за 2021 г. има повече пари за социална политика, но с тях не се решават никакви проблеми

  • 23 октомври 2020 17:45

  • 917
  • 5
Иван Нейков: В бюджета за 2021 г. има повече пари за социална политика, но с тях не се решават никакви проблеми
© Кадър - БТВ

В Бюджет 2021 има повече средства за социалната сфера от тази година, но не се вижда как с тях ще се решат най-сериозните проблеми. Мога да дам пример с образованието. България е на 125 място по задържане на своите таланти в държавата, 15% от учениците ни са функционални неграмотни, а 18% от младите хора, нито учат, нито работят. Това са данни на правителството. Никъде в бюджета не виждаме решение на тези проблеми.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ бившият социален министър и настоящ директор на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков, който коментира проектобюджета за следващата година.

Вижте проектобюджета за 2021 година

"Какво ще решим с детските надбавки за всички? Така няма как да решим демографския проблем, още по-малко за една година. Ако детските надбавки се дават на хората загубили работата си заради кризата, добре. Но какво решаваме като надбавки се дават на някой, който получава заплата 2-3 пъти по-голяма от средната? 5 години правихме усилия да убедим хората, че детските надбавки трябва да се получават от най-нуждаещите и сега за 5 дни задраскахме всичко. Социалната сфера е дна от най-консервативните и там реформите се правят трудно. Сега казваме - всички взимате надбавки, а 2022 година ще кажем - ааа, не край, вече няма да взимате надбавки. Държавата влиза в сериозни дефицити и не виждам визии в този бюджет", категоричен бе той.

Нейков коментира и темата за пенсиите. "За пенсионера всеки лев е добър дошъл. Има само един възможен начин да се попълнят празнотите в бюджета на НОИ и той е през републиканският бюджет. Проблемът е в това, че стъпките, които се предприемат водят до увеличаване на дупката в НОИ и от тук расте сумата, която минава от републиканския към института. Става въпрос за онези по 50 лв. върху пенсиите на възрастните хора, както и за 1 800 000 000 лева, които се предвиждат за увеличаване на минималната пенсия по административен път на 300 лв.. Тези действия увеличават дефицита на осигурителния институт, защото срещу тях не влизат реални вноски - осигуровки. Щом плащаш, но нямаш постъпления, то дупката в бюджета расте и се запълва от нашите данъци, които внасяме в републиканския бюджет. 

Иван Нейков: Пари за пенсии ще има

В следващите 10 години тази тенденция ще се запази, защото липсва политика на осигуряване на финансова стабилност на НОИ. Имаме политика на правене на подаръци, зад които не стоят реални осигуровки. Затова още поне 10 години републиканският бюджет ще трябва да захранва този на осигурителния институт, за да може да се изплащат пенсиите", каза още той.

Филип Епитропов
917 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
финансист

2020.10.25 | 11:11

5
обаче няма да повдигне въпроаса КОЙ открадна пенсионния фонд КОЙ разпродаде българия а ще ми говори че циганите били безработни крадяли не внасяли осигуровки и като големи таланти излизали в чужбина да крадат

2020.10.23 | 20:57

4
Г-н Нейков, опитахте се да убедите българите, че каквито и осигуровки да внасят, накрая ще получат 300лв. пенсия. Опитахте се да убедите българите, че е по-добре да взимат парите на ръка. Нещо за индивидуален коефициент във формулата да сте чували?

2020.10.23 | 18:47

1
този пък откъде изплува аман от скелети

2020.10.23 | 19:36

3
Скелет,ама как крадеше барабар с драгалевския крадец

2020.10.23 | 19:09

2
тези живеят със старата соц солидарност към СССР, продадоха децата си без пари

Добави коментар

Водещи новини