Васил Велев алармира: 250 ВЕЦ-а в страната са застрашени да затворят

  • 02 юли 2021 09:18

  • 749
  • 6
Васил Велев алармира: 250 ВЕЦ-а в страната са застрашени да затворят
© БТВ

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предупреждават, че 250 ВЕЦ-а могат да затворят тази година заради промяна в изискванията към тях.

,,Ако това се случи, електроенергията ще поскъпне'', предупреди в студиото на "Тази сутрин" по bTV председателят на АИКБ Васил Велев.

Според него това е пример докъде може да доведе липсата на правна сигурност у нас.

В Китай пуснаха в експлоатация втората най-голяма ВЕЦ в света

До 2017 г. при изграждането на ВЕЦ-ове и при водоползване за други обекти е нямало изискване за учредяване на право на строеж за самото водохващане в руслото на реката. През 2017 г. се решава, че учредяване на такова право трябва да се иска при началото на строежа. Оттогава насам тези, които вече са построени и са пуснати в експлоатация, са във „висящо положение“. На 23 март тази година се приема изменение в Наредбата за ползване на повърхностните води и проблемът се задълбочава. Там се казва, че за да се удължи разрешението за водополазване, трябва да се представи документ за учредено право за водовземането. Такъв документ може да се издаде постфактум, обясни Велев.

По думите му служебният кабинет може да стопира разпоредбата в наредбата, така че да не спрат работа ВЕЦ-овете, на които им изтичат разрешенията за водоползване, но това трябва трайно да се уреди чрез промени в законодателството за подобни заварени случаи.

От вчера пък вече са в сила нови по-високи тарифи на парното, природния газ и тока. Увеличенията са по-големи от първоначално обявените.

Стана ясно с колко поскъпват газа, тока и парното от днес

На пазара на електроенергия това поскъпване е факт от доста време. Цените за електроенергия не само в България, но и в цяла Европа са необичайно високи. Основната причина за това е поскъпването на емисиите на въглероден двуокис, коментира председателят на АИКБ.

Владимир Василев
749 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2021.07.02 | 09:33

1
супер да затварят стига са нанасяли щети на природата и скубсли хората дано стане по скоро
Невъзможно

2021.07.02 | 09:56

2
Откъде 250 ВЕЦ-а след 31г. седесарски разгром.
Идиот Новини.бг

2021.07.02 | 09:56

3
нарича тук протестиращите "лумпени", Радев "тъпа фуражка" и "зелен чорап", а спец-службите " простаци".
Идиот - фашизоид

2021.07.02 | 09:56

4
от Новини.бг, пише тук че негрите не бива да живеят защото са черни, a генералите от армията били разрушители и терористи.
СЕРЕГЕЙЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.02 | 10:31

5
КРЕМЪЛСКИ ЕКСКРЕМЕНТИ,ВИЕ СТЕ ОБРЕЧЕНИ ДА СЛУЖИТЕ ВЯРНО И ВСЕОТДАЙНО НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО С ЦЕНАТА НА ЖИВОТА НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ. САААМО ДОЛНИ ЛЪЖИ ЗА АУТОБАНИ,ДЕТСКИ ГРАДИНИ,ПЕНСИИ И КАКЕИ ЛИ НЕ БЪРТВЕЖИ И САМО БЪРТВЕЖИ,А В СЪЩНОСТ БЕЗНАКАЗНИ КРАЖБИ,КРАЖБИ И НЕ ЧЕ СТЕ СПИРАЛИ И ПРИ БОРИСОВ БЕЗНАКАЗНО ДА КРАДЕТЕ,НО ВИ СЕ ЩЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ,ПЪК И ЗАЩО НЕ НЯКОЛКО СТОТИН МИЛИОНА ПЛЮС КРЕМЪЛСКИЯ РЕКЕТ ДА ДАДЕТЕ НА ГОСПОДАРЯ СИ-ПОЖИЗНЕНИЯ ВОЖД НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО...ВСЕ ТАКАААА ДО КРАЯ НА МОСКВАААА.... А с другия в Русия, а по средата е страшната истина.
250 ВЕЦ-а могат да затворят тази година

2021.07.03 | 05:08

6
правилно и дано! Това са абсолютно незаконни криминални стуктори.

Добави коментар

Водещи новини