Васил Велев за цената на тока на свободния пазар: Ситуацията е безпрецедентна, искаме компенсации

  • 21 септември 2021 17:55

  • 1011
  • 7
Васил Велев за цената на тока на свободния пазар: Ситуацията е безпрецедентна, искаме компенсации
© БТВ

Ситуацията с цената на промишления ток е безпрецедентна и то не само у нас, но и в целия свят. Навсякъде започва да се мисли за компенсации за всички, които ползват ток от свободния пазар. В Испания, в Гърция тези неща са факт. Ние също настояваме за подобни компенсации, като сме направили нашите предложения към премиера, енергийния министрите на икономиката и финансите. Основното е да бъдат дадени по 70 лева за всеки мегават час изпозлвана електроенергия. 

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев по повод високата цена на тока на свободната енергийна борса. 

АИКБ настоява за спешно свикване на Националния икономически съвет

"В момента домакинствата в България са на регулирания пазар и са защитени, но ако има поскъпване и на тока за домакинствата, те също трябва да получат обезщетения. Ситуацията наистина е трвожна и аз лично смятам, че тя ще се задържи такава поне още 2-3 месеца. Необходими са безпрецедентни мерки, за да се справим със ситуацията. Има стратегически проблеми, които няма да се решат сега или утре, но този случай е безпрецедентен и са необходими бързи и адекватни мерки", добави Велев. 

Филип Епитропов
1011 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2021.09.21 | 18:06

4
Вместо държавата да спре фалшивата борса за ел. енергия и да хване крадците, крадците се договарят с държавата, бюджета да им плаща напомпаните цени.

2021.09.22 | 05:11

7
хахахах олигофрен

2021.09.21 | 22:03

6
Базовите мощности са тук и газта е тук и цената на тока от централата е същата, както преди две години. Цената се променя при преминаване през борсата, където стоят олигарсите, които ти плащат заплатата.

2021.09.21 | 18:12

5
Борсата не е проблем, тъпако, проблем са унищожените базови мощности, безветрието в Германия и Англия, а за газа - политиката на Путин и Байдън, единият ограничава доставките през Украйна, другият наказва Европа за това. Казваше ви Гоце, трябва ви голем шлем - ядрена енергетика, газ и петрол, ама вие бехте умни и красиви и му се смеехте. Е, сърбайте сега попарката.
tulupa

2021.09.21 | 17:59

1
тулупа преди година две се похвали, че пуснали борсата за електроенергия. ей го резултата. гробарска работа
Само тулупа ли?

2021.09.21 | 18:01

3
Цялата банда "бизнесмени" се радваха и виеха от кеф, че на "свободния пазар" тока бил по-евтин. Тогава им се казваше, че зелената енергия е безумие без гарантирани базови мощности, но не - ядрените централи били скъпи, а вятърничавата и лунната енергии били все по-евтини. И ся като ги удариха резултатите на собствените им желания идат при бедните и викат "ааа -аааа ууу дайте париииий".
Марш оттука, "капиталисти"

2021.09.21 | 17:59

2
Като не щете да плащате данъци, "уууу-аааа свободния пазар". Като ви удари свободния пазар през ръцете - "ууу-ааа искаме компенсации". За какво да ви компенсираме, че сте късогледа банда, която не може да си направи сметката ли? За това, че не искате да плащате и мизерните 10% данъци и ги криете както можете, ама виете за нашите пари ли? Я се е6ете, миризливи просяци гнусни.

Добави коментар

Водещи новини