Без промяна в цените на стоките, но потребителите смятат, че плащат повече

  • 17 юни 2021 08:22

  • 531
  • 4
Без промяна в цените на стоките, но потребителите смятат, че плащат повече
© Pixabay

Към момента се наблюдава сравнително стабилен пазар и цените на основните продукти не са се променили. Тенденциите от 2020 г. се повтарят. От основните 27 продукта ако закупим по единица миналата година сме щели да платим 82 лв., към момента бихме заплатили същата сума. Интересното обаче е, че у потребителите остава впечатлението, че плащат повече за основни хранителни продукти.

Не само в столицата хората усещат поскъпване на продуктите, жителите на Русе са на същото мнение.

Неравната схватка с невидимата ръка на инфлацията

Цените на плодовете и зеленчуците са високи. Това е мнението на повечето русенци, които бяха излезли на пазар. В същото време търговците твърдят, че с изключение на ягодите, при останалите плодове и зеленчуци няма повишение в сравнение с миналата година. Всички обаче са единодушни, че цената на олиото драстично е скочила.

На борсата за плодове и зеленчуци идват не само търговци, за да зареждат магазините си, но и русенци, които търсят по-евтина стока на дребно.

"Тук са нормални, за разлика от града - от 50 до 100% по-скъпо - един лев са краставиците, лев и двайсет до лев и петдесет. В града са 2 лева", каза пред БНТ Евгени Василев.

"Всичко върви нагоре. Нормално. Пазарна икономика", каза Велко Трифонов.

Според търговците цените са нормални за сезона. До Русе черешите идвали от Южна България, а повечето от доматите и краставиците – чак от Гърция. Дъждовете също оказвали влияние – за няколко дни плодовете започват да гният. Затова за седмица ягодите скочили с левче.

Кои храни поскъпнаха най-много през 2020 г.?

"Цените на ягодите тръгват нагоре, защото времето е такова просто. Те бяха два и петдесет, но ягодата приключва, на много места няма ягода. И всеки ден дъжд, не се знае дали ще има друга ягода, освен тая", каза търговецът Дарина Петрова.

Според Даниела Иванова обаче не би трябвало стоките, които идват от чужбина, да са на по-ниски цени.

"Черешите ми се виждат малко скъпи, все пак ние ги отглеждаме в нашия регион. Ягодите запазиха една трайно висока цена", каза Даниела Иванова.

За последните месеци драстично е скочила и цената на олиото. В момента в русенските магазини си е чист късмет да се намери под 4 лева.

Защо олиото продължава да поскъпва?

"През последните месеци, с 50-60 стотинки някъде. Почти всичко започна от ден на ден да си повишава цените. Може със стотинки, но има повишение, усеща се. Колбасите, перилните препарати, и хляба", каза Нели Стефанова, която е продавачка в магазин.

В същото време в съседна Румъния олиото се продава с лев по-евтино. Затова след отпадането на ПСР тестовете много русенци предпочитат да се запасят с продукти от пазара в Гюргево.

Направихме проверка и на цените на сезонните продукти на пазарите в Пловдив. Хората там предпочитат местните производители, но твърдят, че поевтиняване няма.

Храните на едро поскъпват

Лошото време в края на пролетта и свито родно производство държат цените на сезонните плодове и зеленчуци на високи равнища и по пазарите в Пловдив. Хората търсят преди всичко стока от местни производители, но очакванията за поевтиняване все още не се оправдават.

Оказва се, че за последните 8 години изменението в общото съвкупно равнище на цените е около 13%. Това сравнено с пазара на услугите или пазара на доходите е най-ниската възможна динамика, твърдят експерти. Поради мощната конкурентна среда, пазара на храните е нискодинамичен и бавноадаптивен, а покупателната способност в последните 8 години по отношение на храната се повишава. Чуйте още какво разказа пред нашата камера председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Сега обръщаме поглед и към конкретните числа. Както вече споменахме, най-много са поскъпнали маслото и олиото - с близо 24%. На второ място, след маслото и олиото, за последната година най-голямо покачване на цените има при хляба и зърнените храни - с 5,3%. За разлика от това цените на плодовете и зеленчуците са спаднали, съответно с 5,4% и 1,4% спрямо миналата година. Причина за тяхното поевтиняване вероятно е и Ковид кризата, която затрудни доставките през първите месеци на пандемията, а това пък от своя страна доведе и до поскъпване на някои храни.

Радина Лазарова
531 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.06.17 | 09:37

4
Хахаха без промяна на цените,от кога това,от вчера ли няма промяна или как,щото от миналата година стоките са поскъпнали с 20%-30%.

2021.06.17 | 09:36

3
Хахаха без промяна на цените,от кога това,от вчеда ли няма промяна или как,щото от миналата година стоките са поскъпнали с 20%-30%.

2021.06.17 | 09:12

2
В супермаркетите в София цените се вдигнаха средно с 30% от преди пандемията, за някои неща по 50% и повече. Цените на масовите храни са по-високи от тези в централна и западна Европа, където има антиспекулативен контрол. Това на фона на в пъти по-ниски доходи тук.
само да питам

2021.06.17 | 08:34

1
кога селските тарикати и мангасарите ще издават касови бележки, алоооо нап???!!!

Добави коментар

Водещи новини