Неравната схватка с невидимата ръка на инфлацията

  • 17 май 2021 17:30

  • 2288
  • 0
Неравната схватка с невидимата ръка на инфлацията
© булфото /архив/

Как тихомълком, без обяснения, цените на всички потребителски услуги и хранителни продукти се увеличиха, докато заплатите се вдигнаха предизборно само за държавните и общинските служители? Защо, кой и как следи за произволите в поскъпването и липсата на разумна политика в това отношение? Справедливо ли е да плащаме европейски цени за храната ни, но същевременно да ни пробутват боклуци? 
Тепърва ще "режат" глави и топлофикациите, някои от които искат двуцифрен скок на цените от 1 юли. Примерно столичната, иска парното и топлата вода да поскъпнат с 15 на сто, а другите предприятия планират повишения с между 5 и 71 процента! 
Докато цените на всичко стремглаво растат, същото се случва и с бедността. B cpaвнeниe c 2019 г. линиятa нa бeднocт pacтe c 9.2%, c ĸoeтo ce yвeличaвaт и xopaтa, живeeщи пoд нeя – c 4.7%. Cтaтиcтиĸaтa пoĸaзвa, чe тoлĸoвa мнoгo xopa, живeeщи пoд пpaгa нa бeднocт, у нас нe e имaлo oт 2017 г. Зa 2020 г. oтнocитeлният дял нa бeднитe e нaй-виcoĸ cpeд бeзpaбoтнитe-61.1% зa 2020 г.
Разговарям по темата с Богомил Николов, председател на Асоциация "Активни потребители".

Националната статистика със закъснение съобщава за случващите се обективни процеси. Има поне месец - два закъснения. Още преди година аз прогнозирах, че е логично да тръгнат инфлационни процеси не само у нас, а и в цяла Европа, тъй като заради пандемията се напечатаха много пари. Същевременно има затворени бизнеси, фирми, предприятия, т.е. срещу тези пари няма стоки и услуги. Всеки икономист знае, че в такава ситуация тръгва инфлация.
Такова е моето обяснение за поскъпването, с изключение на стоките като олиото, което заради лошата реколта м.г. борсовите цени са устойчиво нагоре. Земеделски производители са зависими от природата, от сушата и те поясниха, че и при цените на зърното ще е така.
В големите хранителни магазини

цените на стоките се определят от конкуренцията,

ценообразуването в свободния пазар е волно, пък ние като потребители можем и трябва да се избираме това, което ни е изгодно. Логично е, ако потребителите забележат необосновано надуване на цени някъде, да не пазаруват от там, а от другаде. Стига да няма картели и договорки.
Моето обяснение е, че има инфлационни предпоставки навсякъде и повсеместно. Миналата година тази инфлация основно се отразяваше в жилищата, заради евтините кредити. Има икономически спад, по-ниски доходи, затворени бизнеси, но цените на имоти нарастват. Няма логика на пръв поглед. Но тя е в това, че кредитът е много евтин и това е политика на Европейската централна банка. Никога не сме имали такива лихви - ипотечни заеми по 3% и всичко живо търчи да вземе кредит и да купи жилище. Съответно цените нарастват. Това не е търговско поведение, което не почива на търговски правила.
Какви са доходите, е обект на друга политика - подоходната. Пенсиите преди година съвкупно бяха по-малко, отколкото са днес. Следователно парите, които излизат на пазара, за да оберат наличните стоки, са повече.

Инфлацията е невидимата ръка на пазара.

В началото на м.г., когато започна и пандемията, цените на суровините за ток, парно, въобще горивата паднаха рязко. Най-лесно се видя това на бензиностанциите. Сега обаче цените тръгнаха пак нагоре. Друг е въпросът да проследим дали цените на парното и тока падат и се вдигат в съответствие с тези на горивата. Ако има разминавания, не е на добро.
Виж, ценообразуването, е една друга тема. Ние затова спряхме да ходим в КЕВР, защото те ни събират, а после на закрити свои заседания правят каквото си искат.
Когато някой ти забрани да работиш, най-логичното нещо е да те компенсира затова. Държавата трябва да се погрижи за затворените от нея поради заразата бизнеси и фирми. Ние, от потребителска гледна точка, казваме едно нещо: внимавайте с кредитите и задлъжняването! Защото на фона на цялата несигурност в обществото ни, да теглиш кредит за 20 години, крие сериозен риск, защото след година две може да се окаже, че не можеш да го изплащаш. Тогава банките пак ще се напълнят с апартаменти, както се случи преди десетина години.
 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2288 0

Свързани новини

Водещи новини