Синдикални организации се обединяват в Национална конфедерация на труда

  • 29 април 2021 14:14

  • 512
  • 3
Синдикални организации се обединяват в Национална конфедерация на труда
© bulphoto (архив)

Малко преди 1-ви май синдикални организации обявиха, че се обединяват в Национална конфедерация на труда. Обединението се състои от "Синдикат на българските медицински специалисти" (СБМС), "Автономна работническа конфедерация" (АРК) и "Синдикален съюз АХА".

Конфедерацията беше представена на пресконференция от Веселина Ганчева, която е председател на новата организация, от Мая Илиева и Бойка Анастасова от Синдиката на българските медицински специалисти, Радомира Иванова и Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на от АРК и Данаил Атанасов от "Синдикален съюз АХА", съобщи БТА.

Димитър Николов и синдикатите подписаха новия колективен трудов договор

Представителите на новата конфедерация се обявиха като алтернатива на "казионните синдикати". Те заявиха, че ще са независими от държава, бизнес, партии, неправителствени организации и чужди посолства. Обясниха, че работното им мястото ще бъде не на "етажа на директора", както често, по думите им, се случва със синдикалните лидери, а до работниците. Членският внос за членство в Национална конфедерация на труда е 1 лев.

Обединението има организации в 30 градове в страната, като в някои от градовете те са повече. Организацията ще се бори за достойна работна заплата, безопасен труд, запазване на всяко едно работно място.

Синдикалистите коментираха и актуални теми. Заявиха, че ще защитават работниците, ако има случаи на работодатели, които насилствено карат служителите да се ваксинират. Защитиха и правото на здравните работници да протестират, ако са изчерпани всички други възможности за защита на интересите на медиците.

По темата за Зелената сделка позицията на Национална конфедерация на труда е, че българските политици са нямали моралното право да вземат решение за участие на България в сделката без допитване до хората. Изчисленията им са, че от Зелената сделка до 2030 г. ще пострадат 300 000 души, като синдикалистите ще се борят да започне широка обществена дискусия как да бъдат компенсирани работниците, които нито могат да се преквалифицират, нито да си намерят друга работа.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
512 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Julissa

2021.04.30 | 18:57

3
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
р

2021.04.29 | 15:11

2
От това което казвате излиза, че богатите ще продължат да стават по-богати, а бедните по-бедни, както е по до сега действащата схема на гроб. Г-не, ако искате наистина да спрете имиграцията на българите в чужбина, трябва да им предложите същото заплащане и ниски цени на продуктите, за които отиват да работят там. За това ще трябва да смените формулата и политическата си култура!
у

2021.04.29 | 14:50

1
Това е добре на думи, но кажете минималната заплата колко ще е, защото за средна работна заплата работят само държавните чиновници и полицията, а всички знаем че в България няма средна класа, която да получава тези 2400лв., за които говорите.

Добави коментар

Водещи новини