Сачева подкрепя "праг на достойнството" за минимална работна заплата

  • 26 април 2021 12:09

  • 566
  • 2
Сачева подкрепя "праг на достойнството" за минимална работна заплата
© Булфото (архив)

Министерството на труда и социалната политика ще подкрепи въвеждането на "праг на достойнството" за минималната работна заплата, което е предвидено в проекта на директива на ЕС за адекватни минимални работни заплати в съюза, каза социалният министър в оставка Деница Сачева по време на онлайн форум по темата, организиран от КНСБ.

Този праг означава, че законоустановеното минимално възнаграждение трябва да е 60 процента от медианната брутна заплата и 50 процента от средната брутна работна заплата в съответната страна.

За последните десет години доходите ни растат 1.9 пъти, а разходите - 1.8 пъти

По думите на Сачева числата в България в момента са доста близки до заложените в директивата.

По отношение на искането за обществените поръчки на Европейската конфедерация на профсъюзите и на КНСБ - да има изискване работодателите, ползващи достъп до обществени поръчки или обществено финансиране, да са сключили колективен договор с работниците си, а всеки работодател, който не зачита синдикалните права на работниците, да бъде лишен от достъп до обществени поръчки и финансиране, Сачева каза, че няма по-голяма обществена защита от тази, която е поставена в директивата за обществените поръчки.

Според нея в България може да се търси пробен модел за европейските средства да се прилага подобно изискване. Българската страна приветства позицията да се осигури гъвкавост при определяне на действията по отношение на насърчаването на колективното трудово договаряне.

Според КНСБ е необходим национален план за действие по директивата, с който страната ни да достигне 70 на сто покритие с колективни трудови договори. В момента е около 30 на сто.

Сачева заяви, че темата за доходите е приоритет за всички в България.

Радина Лазарова
566 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Julissa

2021.04.30 | 19:01

2
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
зов за помощ!

2021.04.26 | 12:15

1
търся телефона на моята изгора сачева!!!!

Добави коментар

Водещи новини