Андрей Делчев с подробности за цените на горивата

24 март 2021 08:00

Андрей Делчев с подробности за цените на горивата
© Кадър БНТ
2898 3

ОПЕК наложи дефицит на пазара на горивата. Пазарът веднага реагира с няколко процента нагоре. Това обясни като причина за покачването на цените на горивата Андрей Делчев в студиото на БНТ.

Той изказа хипотеза за възможност за покачване на цената на суровия петрол. От друга страна, несигурният пазар предвещава цените да вървят надолу. Покачването на цените не е спекулация: „България е с най-ниски цени на горивата“. Това е резултат от стандарта в страната.

Делчев обясни вдигането на цените в бензиностанциите с повишаването на цените от рафинериите. Според него няма основания за картелизация на българския пазар.

Драстичен скок на цените на горивата у нас

Той обясни разликата в цените на горивата в различните градове с логистичните разходи по транспортирането им.

„Цените на суровия петрол вървят на ежедневна база нагоре и надолу, а цените на горивата изяждат тези върхове, т.е. те са по-постепенни. Цените на дребно следват с няколко дни закъснение цените на суровия петрол“.

Делчев беше категоричен, че цената на горивата не се определя от държавна намеса. Създаването на Държавната петролна компания ще помогне за съхранението на държавния резерв.

Novini.bg
2898 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Emilya23

2021.04.10 | 03:54

3
­В­­и­­ж­­­т­е­ ­­­м­­­о­­­я­­т­а­­­ ­­т­­­и­­­й­­н­­­ ­­п­­у­т­к­­а­­­ ­­-­­ ­­W­W­­­W­­.­B­­­G­­­1­­7­­­.­­­C­L­­­U­­B­­
Един

2021.03.24 | 15:13

2
Ай стига глупости

2021.03.24 | 10:38

1
Цените на горивата в България са по-ниски с около 5 евроцента от повечето европейски страни, но заплатите са с 50% по-ниски от предпоследната страна в ЕС Румъния. При тока и водата е същото.

Добави коментар

Водещи новини