Предлагат 10 на сто от акциза за тютюневи изделия, алкохол и горива да се използват от НЗОК

  • 22 октомври 2020 17:28

  • 410
  • 0
Предлагат 10 на сто от акциза за тютюневи изделия, алкохол и горива да се използват от НЗОК
© Novini.bg

10% от средствата, постъпили в държавния бюджет от акцизите върху тютюневите изделия, спиртните напитки и горивата, да се използват за финансиране на бюджетни пера в НЗОК. Около това искане се обединиха представители на Българския лекарски съюз, на Българския зъболекарски съюз, на пациентски организации и на фармацевтични организации по време на национална кръгла маса "Заедно за повече здраве".

Искането беше записано и подписано в отворено писмо до премиера, до вицепремиера, до председателите на парламентарните комисии по здравеопазване и по бюджет и финанси, до министрите на здравеопазването и на финансите и др.

НЗОК сключи договор за 180 000 безплатни противогрипни ваксини

Тези средства да бъдат разходвани за ограничаване, промоция, превенция и лечение на заболяванията, свързани с употребата на тютюневи изделия, злоупотребата с алкохол и ефектите от горивата, които също са свързани с влошаване на общото здравно състояние на обществото, се посочва в писмото.

Десетте процента от акцизите ще бъдат като допълнителни средства и за предстоящите предизвикателства и неотложни разходи в здравеопазването.

Мая Йорданова
410 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини